NRK Meny
Normal

Flere må koke drikkevann

Stadig flere må koke drikkevannet sitt. Nå må beboere i Nord-Fron, Nord-Aurdal og Ringsaker koke vannet på grunn av flommen.

Drikkevann
Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

I går ble klart at mange innbyggere i Ringsaker må koke drikkevannet sitt, i dag kommer beskjeden om at innbyggere i Nord-Fron også må koke drikkevannet sitt.

Dette gjelder innbyggere som er tilknyttet det kommunale vannverket i Kvam og Vinstra-området, ifølge kommunen.

Anbefalingen gjelder til det kommer ny beskjed.

Alle innbyggere i Aurdal og Skrautvål i Nord-Aurdal må også koke vannet, ifølge kommunen.

Grunnen er at vannstanden nå er høyere enn borehullene rundt vannverkene og at det er fare for at forurensa vann trenger inn i drikkevannet.

Kok drikkevannet i Ringsaker

Innbyggere i Moelv, på Brøttum, Gaupen, Jølstad og på Rudshøgda anbefales å koke drikkevannet på grunn av flom. Det er Ringsaker kommune som nå melder dette på sine hjemmesider.

Kokevarselet skal gjelde ca. 6000 personer.

På grunn av mye nedbør og stor vannføring i tilløpselvene er vannkvaliteten i Mjøsa nå sterkt forringet.

– Vi anbefaler derfor at alt vann som skal drikkes eller brukes til matlaging, blir kokt først. Koking dreper mikroorganismer som virus, bakterier og parasitter. Vannet bør fosskoke et minutt. En vannkoker vil normalt bringe vannet til fosskoking før den slår seg av, og det er tilstrekkelig. Et alternativ til kokt vann kan være flaskevann, står det på kommunens hjemmeside.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Gjøvik Sp ja til sjukehus i Moelv

    Gjøvik senterparti sier JA til storsjukehus i Moelv. Det skriver GD. De er lei alt styret rundt lokaliseringen av det nye sjukehuset. De mener at Gjøvik by vil nyte godt av et sjukehus med mange arbeidsplasser rett over Mjøsa.

  • Ja til Dæhlis Alvdalsplaner

    Flertallet i kommunestyret i Alvdal sa i går kveld ja til Bjørn Dæhlis planer på Steimosletta. Skikongen vil invistere 200 millioner i detaljehandel der. Kommunestyret har vært splitta fordi de er redd det vil gå ut over handel i sentrum.

  • Ras over vegen i Bøverdalen

    Fylkesveg 55 i Bøverdalen er åpen igjen etter at et mindre ras stengte deler av vegen tidligere i kveld. Ingen personer eller kjøretøy var berørt.