NRK Meny
Normal

Flere får Alzheimer

Stadig flere og stadig yngre mennesker rammes av Alzheimer. Om 50 år vil dobbelt så mange som nå, ha denne sykdommen.

Sansetrening for demente
Foto: Jorun Vang, NRK

 

I flere kommuner er det demens-uke denne uka. For stadig flere rammes av demens og det er nødvendig å sette fokus på behandling og tilbud, både til de sjuke og til de pårørende.

Kjenner ikke kona

Mannen til Lisbeth Bonden i Ringsaker har vært sjuk i over 10 år. Nå vet ikke Lisbeth om han kjenner henne igjen i det hele tatt.

- Det er vondt og trist. Det var så mye vi skulle gjort. Men jeg fokuserer på alt det fine vi tross alt fikk i livet vårt sammen, sier Lisbeth Bonden.

Bare i Ringsaker, der det arrangeres demens-uke denne uka, er det rundt 500 demente. I tillegg er mørketallene store.

Skreddersydde tilbud

Eksperter mener skreddersydde tilbud og tidlig diagnose kan bremse utviklingen av Alzheimer. Men mange kvier seg likevel for å kontakte hjelpeapparatet. Sjukdommen kommer ofte gradvis, og det kan være vanskelig å innse at man er sjuk.

- Sjukdommen arter seg ofte veldig forskjellig fra person til person. Derfor er det så viktig å skreddersy tilbudene, sier enhetsleder i Ringsaker kommune, Ane Wenche Moen.

Se TV-reportasjen om Lisbeth Bonden og mannen hennes. Stadig flere får Alzheimer

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Vil ha ski-NM til Lillehammer

  Lillehammer Skiklub har meldt seg på i kampen om
  å få arrangere del 1 av NM i langrenn i 2020. Også Konnerud IL i Drammen vil ha arrangementet. Avgjørelsen faller i januar.

 • Alle hadde skrapt ruta

  Politiet i Elverum hadde i dag tidlig kontroll av om folk kjørte med isfrie ruter. Resultatet var oppløftende for alle de 59 som ble stoppet hadde brukt iskrapa godt.

 • Ny fysisk trener i KIL

  Kongsvinger har ansatt italienske Lidio Melis som ny fysisk trener i klubben. Han vil også få ansvar for utviklingsavdelingen i klubben og for ernæring. Det melder Glåmdalen.