NRK Meny
Normal

Flere branner etter lynnedslag i Femundsmarka

Rundt 25 mål lyng og kratt har gått med i den største brannen. Brannmannskapene måtte fraktes i båt for å komme fram til brannstedet.

Skogbrann i Femundsmarka

Her er brannen vest for Femunden før den utviklet seg. Bildet er tatt fra skogbrannflyet.

Foto: Skogbrannfly

Flere lynnedslag førte til minst tre branner rundt Femunden torsdag kveld. Alle brannene ble slukket i løpet av kvelden.

Brannstedene var vanskelig tilgjengelig.

– Det har vært litt vanskelig, for det er utilgjengelig og lite veger der. Så det går litt tid, både med å sjekke hva som brenner og hvor mye, og ikke minst, å få inn folk og utstyr, sier leder for 110-sentralen i Innlandet, Trond Brenden.

Tidlig på kvelden håpet brannvesenet å få hjelp av regnvær, men det kom ikke så mye nedbør at det hjalp noe særlig.

Hjelp av brannhelikopter

Brannen vest for sjøen utviklet seg, og i 21.30-tiden hadde rundt 25 mål med lyng og kratt gått med i brannen.

Folk fra brannvesenet og sivilforsvaret klarte å ta seg frem til brannstedet med båt. Men det tok tid.

– Det er veg inn til Femundshytta og derfra er de transportert med båt videre inn mot brannstedet. Og så har de gått en til en og en halv kilometer fra vannkanten og opp til brannområdet, sier Trond Brenden.

De to brannene på østsida av sjøen brant ut av seg selv. Den største brannen på vestsida av sjøen ble slukket av mannskaper på bakken med hjelp fra brannhelikopteret litt over midnatt.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Rolig start for Røde Kors

    Røde Kors Hjelpekorps i Hedmark var operative med 16 korps, hvorav 9 av de var på vaktstasjoner palmelørdag. Røde Kors melder om at utfarten var middels til liten. De fikk inn rapporter på tre skader totalt. To på Budor og i Brøttum mottok de ett alvorlig sykdomstilfelle, som ble sendt til sykehus.

  • To leteaksjoner i Oppland

    Røde Kors har hatt to leteaksjoner hittil i påsken. En leteaksjon på Spiterstulen i Gudbrandsdalen, og en leteaksjon på Valdresflye/Jotunheimen. Begge aksjonene hadde positive utfall. Nordre Land Røde Kors melder også om ni skader så langt i påskefjellet.

  • Ras sperret veien

    Et lite snøras gikk på riksvei 15 ved Bybergtunellen i Lom lørdag ettermiddag. Ingen ble tatt i raset, men veien ble sperret av det lille skredet. Lørdag kveld ble veien åpnet igjen, med manuell dirigering på stedet.