Hopp til innhold

Flere «pøbler» får hjelp

Pøbelprosjektet gjør stor suksess over hele landet. I august får 20 unge i Kongsvinger være med på Eddi Eidsvågs suksessrike opplegg for å komme tilbake til skole eller jobb.

Silje Kristine Rensmoen

Silje Kristine Rensmoen fra Flisa har fått seg jobb på kafé via Pøbelprosjektet.

Foto: Vera Wold / NRK

De foreløpig resultatene fra samme opplegg i Elverum er svært gode. Rundt 75 prosent av deltakerne der er på god vei, ifølge Kersti Grindalen, som arrangerer kursene på oppdrag fra NAV.

Nervepirrende første dagen

I fjor høst begynte over 30 unge fra Elverum og Glåmdalsdistriktet i Pøbelprosjektet. En av dem er Silje Kristine Rensmoen fra Flisa.

– Jeg var motivert, og det var rart å vite at du kan komme deg videre i livet uten hjelp fra NAV, sier 20-åringen til NRK.

Pøbelprosjektet startet med et seks ukers innføringskurs, og så får man oppfølging i opp til ett år. Rensmoen har fått seg jobb på en kafé på Flisa. Hun forteller at det var vanskelig å møte opp første dagen.

– Første møte var litt skremmende. Da satt de på rekke og rad, og skulle stille meg spørsmål og intervjue meg. Jeg var skikkelig nervøs, sier Rensmoen.

Magisk

Daglig leder for Tunet i Elverum, Kersti Grindalen, holder kursene for Pøbelprosjektet. Et prosjekt som stadig brer seg mer utover landet.

Nå sist Elverum, og nå står Kongsvinger for tur, etter bestilling fra nav. Pøbelkurset er både magisk og sirkus, mener Grindalen.

– Det er magisk for de som arbeider med Pøbelprosjektet har en utrolig evne til å se ungdommene, ressursene deres og den fantastiske energien ungdommene har. Det er magisk hvordan de klarer å omskape denne ressursen til noe positivt som ungdommene bruker til å komme seg videre.

Hun synes det er magisk å se hvordan ungdommene utvikler seg fra første oppmøte der de ofte er litt lukket i kroppsspråket, er skulende og ser vekk.

– Så går de en dag eller to og så ser man hvordan de åpner seg sjøl og er mer glade, sier Grindalen til NRK.

Sirkus

Sirkusbiten er også viktig, mener hun.

Eddi Eidsvåg

Eddi Eidsvåg er hjernen bak Pøbelprosjektet.

Foto: NRK

– Da tenker jeg blant annet på at media er så interessert. Eddi er veldig flink til å lage dette sirkuset. Det er også veldig bra, for ungdommene synes dette er positiv. De relaterer seg til noe som har offentlig aksept.

Grindalen er veldig fornøyd med resultatene fra Elverum, der 75 prosent av de unge nå er i arbeid, utdanning eller på vei til det. I høsten starter nytt Pøbelkurs i Kongsvinger med en stor folkefest før inntakskurset. Kravene er enkle.

– Det er to krav som er tydelig. Du må komme tidsnok, kommer du for sent mer enn to ganger så mister du plassen din. Det andre kravet er at du må være rusfri. En deltaker sa at de to enkle reglene var grunnen til at jeg klarte dette, forteller Grindalen.

Vil studere

Ungdommene får blant annet veiledning om jobb, CV og hjelp til å finne ut hva de vil bli. Rensmoen sier pøbelprosjektet har betydd mye for henne.

– Jeg har fått jobb her, men dette er bare et midlertidig stopp for meg. Jeg har søkt med inn på skole til høsten.

Hun håper hun kan få en jobb innen barnevernet eller barnepsykiatri.

– Jeg vil helst jobbe med barn og unge. Slik at de som trenger hjelp får det. Jeg har hatt mine episoder sjøl med barnevernet, uten noe bra resultat. Jeg føler derfor at jeg har noe å bidra med, sier Rensmoen.

Flere saker fra Innlandet