NRK Meny
Normal

Flaskebeslag med ukjent innhold

Tollvesenet beslagla i forrige uke 750 liter med vodka, tappet på ukjente flasker. Disse sjekkes, for å finne ut om det kan være metanol.

Spritbeslag

Kontorsjef ved Tollvesenet i Kongsvinger, Morten Nystuen, viser fram en av de beslaglagte spritflaskene.

Foto: Oda Ølstadløkken / NRK

– Vi beslaglegger ukentlig brennevin, øl og vin. Mest øl og vin, men i forrige uke beslagla vi 750 liter vodka på Rotnemoen, sier Morten Nystuen, kontorsjef ved Tollvesenet i Kongsvinger.

Spritbeslag

Denne beslaglagte vodkaflaska, i russisk bekledning, er ukjent for Tollvesenet. Innholdet skal analyseres.

Foto: Oda Ølstadløkken / NRK

Han forteller at de 750 literne er på flasker, som er ukjente for Tollvesenet.

– De skal vi sende inn til analyse, for å få sjekket hva det er for noe, sier Nystuen

Redd for metanol

Nyseter bekrefter at de ønsker en avklaring i forhold til om det kan være metanol.

– Vi husker alle metanolsaken i 2002, så etter det har vi rutiner på å sende enkelte beslag til analyse, for å finne ut om det kan være metanol, sier Nystuen.

Men han forteller at det ikke er blitt beslaglagt 96 % sprit i Hedmark etter 2002, men at det er blitt gjort to slike beslag i år, ett i Vestfold og ett i Svinesund.

Trend igjen?

Nystuen syns det er litt tidlig å si at man nå ser en trend med innføring av smuglersprit igjen, men han forteller at beslaget i Vestfold var på 3600 liter sprit på kanner, i Svinesund var det 1200 liter.

– Når det først har kommet, pleier det å øke på, så vi blir litt bekymret, sier Nystuen.

Han forteller at metanolsaken førte til endring i folks drikkevaner, og at det i større grad gikk over til øl og vin, men nå er tollsjefen redd for at folk har glemt at 18 personer døde i forbindelse med metanolsaken.

– Hvis 96 % kommer tilbake, så kan det jo virke som husken til folk er kort. Vi oppfordrer folk til å være obs på hva de drikker, det som omsettes utenfor Vinmonopolet kan man ikke vite hva er, sier Nystuen.

Fulle trailere

Nystuen forteller at det på 90-tallet ikke var uvanlig at det kom fulle trailere med brennevin på kanner over Hedmarksgrensa.

– Vi beslagla mellom 200–300 000 liter i året med 96 %, det var voldsomme mengder, men etter metanolsaken ga det seg, sier tollsjefen.

Etter ti år frykter han at folk har glemt.

– Tollvesenet ser svært alvorlig på illegalt salg av alkohol, vår jobb er å hindre at det skjer. Det er mye penger i smugling til Norge, så kreativiteten er stor, sier Nystuen.

Men Tollvesenet har ikke avdekket metanolsprit ved beslag nå.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Konfrontert med sin oppførsel

    Kristian Tonning Riise er konfrontert med bekymringer om oppførselen helt siden 2013. Han har erkjent forhold, men hatt troverdige forklaringer og lovet bot og bedring, sa Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset på en pressekonferanse i går kveld

  • Pågrepet uten gyldig førerkort

    Politiet stanset søndag kveld en mann i 40-åra, som kjørte bil uten gyldig førerkort. Det var en UP-patrulje som stanset ham på Magnor.