NRK Meny
Normal

Flagstad-bølgen til Hamar

Interessen for Hamars operastjerne Kirsten Flagstad er nå så stor at Flagstad-museet ber Kulturministeren om mer penger til bemanning. - Flagstad-bølgen har kommet til Hamar, mener museumsdirektør Steinar Bjerkestrand.

 

Operasanger Kirsten Flagstad
Foto: Scanpix

Direktør Bjerkestrand ved Domkirkeodden sier at det lenge har vært en Flagstad-bølge i utlandet. - Nå ser denne bølgen ut til å ha nådd Hamar.

Han sier at også byggingen av det nye operahuset i Oslo har ført til økt interesse for verdensstjernen.

Flagstad-museet merker en stadig større pågang fra publikum, forfattere og lærere, og også fra filmprodusenter og produsenter av utstillinger og forestillinger.

NS-interesse

Også internasjonalt er det nå stor interesse for Flagstad, sier museumsdirektør Bjerkestrand..

 - Ikke minst i forhold til nye opplysninger om Flagstads forhold til Nasjonal Samling, sier han. Bjerkestrand sier historien må revurderes.

- Nye opplysninger viser at hun nok var utsatt for en bakvaskelseskampanje, ikke minst fra en gruppe nordmenn i USA. Dette, samme med operabyggingen, gjør Kirsten Flagstad som tema veldig spennende for stadig flere, sier Bjerkestrand. 

Flere ansatte

Bjerkestrand sier til VG at det er umulig å møte og besvare den økende flommen av henvendelser om Flagstad uten kompetent bemanning. I dag er museet bare bemannet med en guide om sommeren. Formidlingslederen Ragnhild Nyhus sitter på Domkirkeodden. Museet vil derfor søke om en økning i tilskudd til bemanning på 545.000 kroner for å lønne en konservator.

Da sjefarkivar Robert M. Tuggle ved The Metropolitan Opera i New York besøkte Flagstad-museet i Hamar for tre år siden, var han lite imponert. Han mente tilgjengeligheten ved museet var under enhver kritikk, og at arkivmateriale må gjøres mye lettere tilgjengelig for publikum, skoleelever, studenter, biografer og forskere. 

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Vil endre navn på storfylket

    Hedmark KrF vil at det sammenslåtte innlandsfylket skal hete Hedmark og Oppland og ikke Innlandet som fylkestinga har bestemt. 20 stemte for, og 9 stemte imot forslaget som var oppe til avstemning. Vedtaket sendes nå inn til stortingsgruppa.

  • Nyvalgt fylkesleder KrF

    Oluf Maurud ble enstemmig valgt som ny leder av kristelig folkeparti i Hedmark på partiets fylkesårsmøte i dag. Maurud (60) er fra Brumunddal, og sitter i kommunestyret på Ringsaker.

    Oluf Maurud
    Foto: Jorun Vang / NRK