Hopp til innhold

Fjerner uønsket deltid

Roverud sjukehjem fjerner alle uønskede deltidsstillinger til stor jubel fra de ansatte.

Anita Grønnerud, Tone Mellem, Tone Dalsjø

3 av de 13 damene som har fått større stilling; f.v Anita Grønnerud, Tone Mellem og Tone Dalsjø.

Foto: Torunn Myhre / NRK

Mange ansatte innen helse og omsorg må gå i små deltidsstillinger de ikke ønsker. Stillinger som innebærer en uforutsigbar hverdag, der man aldri vet helt sikkert når man skal jobbe eller hvor mye man skal jobbe.

Mange jobber ufrivillig deltid

4 av 10 ansatte i eldreomsorgen jobber under 19 timer i uka viser ny rapport fra Riksrevisjonen, og mange går ufrivillig i deltid.

I går fortalte NRK Hedmark og Oppland om Sør Fron kommune der flere deltidsansatte på Sørheim Omsorgsenter synes det er slitsomt å jobbe ufrivillig deltid.

- Det er slitsomt både fysisk og psykisk. Lønnsmessig så er det veldig usikkert. Du vet aldri hvor mye du får i lønn, sa Karin Berget Bu.

Hun fikk støtte fra kollega Kari Ufs Bjørke.

- Har man en så liten stilling, så har du ikke råd til å si nei. Jeg har aldri kunnet planlegge noe som helst sammen med familien, og har bare måttet reise når de ringer, sa hun.

Mot strømmen

Roverudhjemmet i Kongsvinger er kjerringa mot strømmen i eldreomsorgen. I vår fjerner de alle uønsket deltidsstillinger. For 13 ansatte betyr det at de nå får en høyere stillingsprosent, og ikke må ta uforutsigbare ekstravakter for å spe på lønna.

Enhetsleder ved Roverudhjemmet Ulla Palmhøj

Enhetsleder ved Roverudhjemmet Ulla Palmhøj med gledessprederen Anton, hennes dachs som er med på jobb hver dag.

Foto: Torunn Myhre / NRK

- Fritida kan vi nå bruke som vi vil. Vi føler at vi får mer energi når man får det slik man ønsker på jobben. Nå trenger man ikke planlegge så nøye, nå har man litt mer kontroll på livet. Vet hva man har i inntekt, sier hjelpepleierne Anita Grønnerud, Tone Mellem og Tone Dalsjø.

Alle ble ansatt i 50 prosent stilling, men ønsket seg mer. Det har de kjempet for siden de startet. Nå har de fått en 80 prosent stilling.

Viktig å bli hørt

- Tidligere jobbet vi like mye, men nesten halvparten av tida på uforutsigbare ekstravakter, sier Mellem.

Enhetsleder ved Roverudhjemmet, Ulla Palmhøj, mener mindre deltid gir beboerne et bedre tilbud.

- Jeg synes det er veldig viktig at man blir hørt og sett. Det betyr at man kommer glad på jobben og går fornøyd hjem igjen. I bunn og grunn påvirker det også pleien. Det betyr trygghet og kontinuerlig pleie. Det er viktig at pleierne kjenner beboerne godt, sier Palmhøj.

Roverudhjemmet i Kongsvinger

Roverudhjemmet er kjerringa mot strømmen i eldreomsorgen.

Foto: Torunn Myhre, NRK / NRK

Flere saker fra Innlandet