Hopp til innhold

Fjellhytteprisene klatrer

Etter at prisene på hytter i Fjell-Norge har stått stille i noen år, øker de nå igjen. Men de som selger får ikke prisen de ønsker.

Hytte på Hafjell

SELGER GODT: Øyer og Hafjell var blant de tre stedene i Norge som hadde de høyeste prisene for den typiske fritidsboligen på fjellet i fjor.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

I morgen offentliggjøres Eiendom Norges fritidsboligprisstatistikk på fjellhytter for i fjor.

NRK har fått tilgang til statistikken i dag, og en av hovedkonklusjonene er at denne gangen peker pilene oppover, i hvert fall når det gjelder prisene.

Den typiske fritidsboligen koster nå 1,6 millioner kroner.

Får ikke prisantydning

Fra 2012 til og med 2015 var det en negativ, eller svært svakt positiv, prisutvikling på fritidsboliger i fjellet.

For første gang siden den gang øker prisene betraktelig fra 2015 til 2016 - seks prosent.

– Vi har også etter fjorårets rekordomsetning hatt en ytterligere økning i salg, så oppsummert for landets del er at fjellhyttemarkedet er bedre enn noensinne, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer.

Christian V. Dreyer

FORNØYD: Adm. dir i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer, er overrasket over at det går så det gviner i det norske fjellhyttemarkedet om dagen.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Men det er et viktig MEN her. For dem som skal selge hytter får ikke det de ønsker av pris.

Statistikken fra Eiendom Norge viser nemlig at fritidsboliger i fjellet i snitt ble solgt 2,3 prosent under prisantydning.

Alt ved det gamle ...

Som før viser statistikken at det er mye som er som det har vært når det gjelder for eksempel de høyeste prisene, eller hvor det har blitt solgt flest hytter.

Øyer med Hafjell er som vanlig på toppen når det gjelder å ha de høyeste prisene på hytter som ble solgt i fjor.

Der var medianprisen på ei hytte 3.350.000 kroner.

De etterfølges av Hol i Buskerud som blant annet har Geilo, Ustaoset og Haugastøl med en medianpris på 2,9 millioner. Deretter følger Bykle med blant annet Hovden som et populært fjellhytteområde. Der er summen 2.545.000 kroner.

Hytte, sjusøen

IDYLL: Både salget av gamle og nybygde hytter økte i fjor. Det forteller Bente Bergseng i Eiendomsmegler 1 i Lillehammer, som blant annet selger hytter på Sjusjøen i Ringsaker.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Når det gjelder kommunene som har solgt flest hytter, er det to Hedmarks-kommuner som topper statistikken. Trysil og Ringsaker med Sjusjøen.

I Trysil ble det solgt 186 fritidsboliger, i Ringsaker 128, mens Krødsherad og Sigdal omsatte 120 hytter i fjor.

Direktøren i Eiendom Norge sier de ikke ventet helt at folk skulle handle så mange hytter, gitt de litt mørke økonomiske tidene vi er inne i.

– Vi er overrasket over at aktiviteten er så stor. Vi ser økningen over hele landet og etterspørselen etter hytter er meget stor om dagen. Folk føler nok at de har god råd, tror Dreyer.

Sist år har det blitt solgt 3 058 hytter på fjellet, sammenliknet med 2 806 for samme periode året før. Dette er en økning på 9 prosent.

Det tok i snitt 112 dager å selge en fritidsbolig på fjellet i fjor.