Fire matforgifet av sylte

Mattilsynet på Lillehammer bekrefter at de har påvist den farlige yersiniabakterien i en sylte som gjorde fire personer på Lillehammer syke.

Folk ble syke etter et familieselskap 1. juledag.

Ifølge distriktssjef Øyvind Gaden i Mattilsynet kommer smitten høyst sannsynlig fra svinekjøtt som ble distribuert via Gildes anlegg på Rudshøgda.

Dermed kan Gildes toppsjef Axel Krogvik ha fått en ny ubehageliog sak i fanget.

Trolig ingen kryssmitte

- De funnene vi har til nå er at det er funnet bakterier i sylte som er spist av de aktuelle pasientene. Mest sannsynlig er det at smitten kommer fra svinekjøtt som er brukt til å lage sylte. Men vi skal ikke utelukke at den kan ha kommet fra noe kryssmitte, men det skal mye til så lenge vi det er funnet i den ferdige sylta, sier distriktsjef Øyvind Gaden i Mattilsynet i Sør-Gudbrandsdal.

Fra Gildes anlegg

Han mistenker at smitten kan stamme fra Gilde-systemet.

- I dette tilfellet er det fra HedOpp sitt anlegg på Rudshøgda som så er blitt distribuert til Lillehammer, sier Gaden.

Gildes toppsjef, Axel Krogvik, sa i forrige uke at selskapet skal ha en målsetting om nulltoleranse når det gjelder feil på hygiene og sluttprodukt.

Den bakteriesmiyttede sylta som gjorde fire personer på Lilllehammer syke, var riktig nok hjemmelaget. Men ifølge Mattilsynet var råvaren, grisehode fra Gilde, den mest sannsynlige smittebæreren.

BLE ALVORLIG SYK

Kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist i Gilde sier yersiniabakterien ikke er uvanlig i grisehode og mener det er forbrukerne som har ansvaret for å varmebehandle skikkelig slik at bakteriene drepes.

 

Det var hjemme hos Anne Mette Wottestad på Lillehammer at den bakteriefarlige sylta ble servert 1. juledag.

Hun ble selv alvorlig matforgiftet og har vært sykemeldt i lengre tid. Også tre av gjestene hennes ble syke, men ikke like alvorlig.

Wottestad sier hun er glad for at Mattilsyent nå har funnet ut hvor bakteriene kom fra.