Hopp til innhold

Servicehunden Carmen plukker til og med gulrøtter

Carmen gjør livet mitt mer fullverdig, sier MS-pasient Johanna Eike i Gjøvik. Hunden hennes er på jobb 24 timer i døgnet.

Servicehund høster gulrøtter

HAGEASSISTENT CARMEN: Servicehund med spesialkompetanse trener på gulrotinnhøsting sammen med Johanna Eike, en lykkelig eier av den eneste servicehunden i Hedmark og Oppland

Foto: Ruth Barsten / NRK

Servicehunden Carmen er en av Norges 26 spesialtrente hunder og bor i Mustadroa i Gjøvik sammen med rullestolbruker Johanna Eike.

– Hunden er et utrolig hjelpemiddel i hverdagen og gir en stor trygghet for mennesker med funksjonsnedsettelse, sier Eike. – I tillegg har jeg lært henne opp til å plukke gulrøtter for meg, sier hageentusiasten.

Hos Johanna Eike er det ingen byksende pelskropp eller høylytt bikkjegneldring når NRKs reporter nærmer seg hageporten. Carmen er nemlig en servicehund, ikke vakthund. Labradoren ligger helt stille til Johanna gir ordre. Når en lettet reporter er innenfor porten, går hunden rolig bort til porten og lukker den.

Plukker opp binders

– Hunden har fokus på meg hele tiden, sier Johanna Eike. Tyskfødte Eike har bodd alene i eneboligen i mange år, etter at hun ble skilt og barna flyttet hjemmefra. Hun har Multippel sklerose (MS) og ble etterhvert helt avhengig av rullestol.

Johanna Eike

PUST I BAKKEN: Servicehunden Carmen lyder de minste vink fra hageentusiasten i rullestol.

Foto: Ruth Barsten / NRK

Johanna Eike er opptatt av ikke å være til byrde for samfunnet, selv om hun er avhengig av menneskelig assistanse og vaskehjelp. Hun nekter å bli uføretrygdet og jobber 50- 60% i et privat firma. Da har hun med seg Carmen. Hunden plukker opp ting Johanna mister på gulvet, også de minste binders.

– Alle som trenger det burde ha rett på en servicehund, på lik linje med blinde som har rett på en førerhund, sier Eike.

Fikk et bedre liv

Carmen ble trent opp på Veiviseren hundeskole, der også førerhundene i Norge får sin opplæring. Johanna hadde en annen servicehund først, men den ble syk og Carmen måtte overta "jobben" for to år siden. Radarparet var på samtreningskurs i to uker, treneren kom hjem til dem flere ganger og de har årlige treningssamlinger for å holde vedlike samarbeidet og kompetansen.

Eike lever aktivt. Hun er leder i Gjøvik Senterparti, aktiv i brukerforeningen og entusiastisk keeper i Lillehammer kjelkehockeylag.

Hun mener at hun har fått et bedre liv med en slik hund, et kvalitetsliv der hun til og med kan dyrke hageinteressen sin. – Min hage er en stor del av livet, og Carmen gjør det mulig å gjennomføre, sier hun.

Har sine begrensninger

Servicehunden gjør meg trygg på at jeg kan bo alene selv om jeg er bevegelseshemmet. Da jeg ble kreftsyk for 4 år siden behøvde jeg ikke hjemmesykepleie en eneste dag, takket være Carmen. Hun er fantastisk.

Johanna Eike, rullstolbruker

Eike viser stolt fram blomster, urtehage, drivhus og bakerovn. Mens hun forflytter seg rundt gjennom halvhøyt gress og egenstøpt gangsti, lunter hunden rett bak rullestolen. Den elektrisk rullestolen er til reparasjon, så det er en tung øvelse for armene. Carmen viser ingen tegn til å ville gi noe drahjelp. Men Johanna klager ikke.

På spørsmål om servicehunden kan bidra mer, innrømmer eieren at Carmen har sine begrensninger og at hunden ikke kan luke ugress eller klippe plen - ennå.

En servicehund bør bli godkjent som hjelpemiddel på lik linje med en rullestol - for de som makter å ha hund.

Johanna Eike, rullestolbruker og leder i Gjøvik Sp

– Jeg kan jo savne en samtalepartner av og til, sier Eike mens hun klapper Carmen. Men etter en travel dag er hun som oftest fornøyd med stillheten mellom de to.

– Det er utrolig hva hunden kan gjøre for meg, jeg er helt avhengig av den, sier Eike.

Se hunden Carmen plukke gulrøtter:

Servicehunden Carmen plukker gulrøtter for rullestolbruker Johanna Eike.

Apport!

Ved grønnsakshagen som er etablert i sittehøyde, får hun Carmen til å plukke opp gulrøtter fra jorda. De trener ofte og vil gjerne vise hvor flink hunden er til å utføre ordre fra matmor under innhøstingen. Noen små umodne gulrøtter er ikke så lette å få tak i for hundesnuten, men tydelig kommando og jevnlig øvelse gjør mester. Innimellom får hunden små godbiter som belønning.

Servicehund med spade

TEAMJOBBING: Johanna og Carmen samarbeider tett.

Foto: NRK

Gjør livet mer fullverdig

– Labradorer lærer gjennom magen, likevel lar hun være å tygge på gulrøttene, sier Eike stolt. Bikkja henter blomsterspaden, vannslangen og vannkanna, og matmor kan konsentrere seg om å manøvrere stolen i riktig posisjon.

Eike støtter seg til hunderyggen når hun forflytter seg fra stolen til hagebenken, hunden står stødig og tar deretter buksebeina til Johanna så hun får lagt beina i kors, som damer flest.

Johanna Eike mener hun er beviset på at det er en stor samfunnsbesparelse å bruke hunder som assistenter. – Hunden er hos meg 24 timer i døgnet. Hun plukker opp fjernkontrollen når jeg mister den i gulvet, og drar dyna opp igjen hvis den faller ned om natten.

Det er mye billigere enn om jeg måtte ha menneskelig assistanse. Hunden gjør livet mer fullverdig, sier hun.

Video Hjelperen York

Møt også Hildegunn som er totalt avhengig av York, den eneste servicehunden på Sørlandet

Flere saker fra Innlandet