NRK Meny
Normal

Finnskogdagene er i gang

–I helga bestemmer de selv. 3 dager til ende er det unntakstilstand på Finnskogen.

Stille før stormen på Svullrya

I helga er dette en egen republikk.

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

De gjør det hvert år. I juli erklæres det unntakstilstand på Finnskogen, og det mytebefengte og grisgrendte området mellom Solør og Sverige innfører midlertidig republikk.

Både flagg og pengepresse

Oddvar Neby er statsminister i republikken

Oddvar Neby er statsminister i republikken.

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK
Bjarne Korbøl er finansminister i Republikken Finnskogen

Bjarne Korbøl er finansminister.

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK
Pengepressa er i gang på Svullrya.

Pengepressa er i gang på Svullrya.

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK
Penger er ikke noe problem i helga.

Penger er ikke noe problem i helga.

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

Når det er unntakstilstand gjør en som en vil, og i helga flagges det med grønt flagg på Finnskogen. Flagget til republikken er 7 meter langt, og ikke bare verdens lengste. I følge statsministeren er det lenger enn som så.....

Egen finansminister og statsminister

Republikken har egne statsråder disse tre dagene. Oddvar Neby er for tida statsminister, mens Bjarne Korbøl styrer finansene. Republikkens valutareserver lagres i en gammel trekiste, og i den står det bedre til enn i kommunekassa til Grue, hevder finansminister Korbøl.

Ubegrensa tilgang på valuta

Blir det for lite penger på Finnskogen denne helga, startes bare seddelpressa. Republikken benytter dopapir til pressa, og dette har de god tilgang på. I det hele tatt ser regjeringsledelsen positivt på de økonomiske utsiktene framover. Republikken Finnskogen har i følge finansministeren nemlig kommet i motfase med de økonomiske problemene i Europa. – Så lenge vi har dasspapir, går det bra sier finansministeren.

Også litt alvor

Bak arrangementet på Svullrya i helga ligger det et ønske om å bevare kultur og historien til folk på Finnskogen. – Finnskogbefolkningen har noe felles som det er viktig å ta vare på, sier statsminister Oddvar Neby.

Video Finnskogen er egen republikk i helga.

Finnskogen er egen republikk i helga.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Pågrepet etter slåsskamp på butikk

    En mann er pågrep etter å ha slått en kunde på en matbutikk i Kongsvinger. Mannen skal også ha opptrådt truende mot flere andre kunder. Den fornærmede fikk skader i ansiktet. Politiet mistenker at mannen var påvirket av narkotika.

  • - Folldal vil kreve erstatning

    Ordfører Hilde Frankmo Tveråen sier at både næringsliv og kommune kommer til å kreve erstatning etter at Folldal i halvannet døgn i desember var helt isolert uten hverken telefon eller nettforbindelse. I dag var saken tema i formannskapet.

    Ordfører Hilde Frankmo Tveråen
    Foto: Geir Olav Slåen