NRK Meny
Normal

Finkjemmer Biohuset i Hamar

Biohuset i Hamar er fortsatt stengt etter at det smalt og ristet i bygget i går. Nå finkjemmes huset av spesialister for å finne ut hva som skjedde.

Biohuset i Hamar stengt

Biohus 1 og 2 i Hamar kan bli stengt en god stund framover.

Foto: Ola Bjørlo Strande

– Vi må få klarhet i hva som skjedde og ikke minst klarere bygget slik at det er hundre prosent sikkert.

Det sier Mads Mortensen, som er administrende direktør i Malling & co Eiendomskapital. De forvalter Biohuset på vegne av 11 investorer.

Det var ved lunsjtider i går at de ansatte hørte et drønn og kjente at gulvet beveget seg. Mange ble skremt. Etterpå ble det oppdaget sprekker i betonggulvet.

Kan bli stengt lenge

De som går over bygget nå i formiddag er rådgivende ingeniører og folk fra Arbeidstilsynet. I tillegg har eieren bedt om bistand fra NCC, som bygget huset i 2007.

Alle som var inne i Biohuset da det smalt i går, ble evakuert. I dag må de jobbe andre steder. Det er uklart når bygget kan åpnes igjen.

– Det er veldig vanskelig å svare på nå. Vi regner med at vi får avklart relativt raskt hvor lang tid dette kommer til å ta. Men det kan ta alt fra et par dager til vesentlig lenger tid, sier Mads Mortensen.

Mange uten husrom

Høgskolen i Hedmark er den største leietakeren i huset og disponerer 80 prosent av lokalene. Det er 45 kontorer, tre undervisningsrom og laboratorier.

– Vi har funnet midlertidige løsninger inntil videre, men hvis bygget blir stengt lenge, kan det bli vanskeligere, sier dekan Lars Viggo Berntsen.

Andre leietakere i Biohus 1 og 2 er Kunnskapsparken, Mattilsynet, Geno og flere andre biotekniske bedrifter.

– Vi vil nå gå i dialog med alle de berørte leietakerne. Vi skal gjøre alt vi kan for å sørge for at de har et sted å være, sier Mads Mortensen i Malling & co.

Bygg med dramatisk historie

Mange av dem som hørte drønnet inne i Biohuset i går, og som kjente at gulvet ga etter, ble ekstra redde på grunn av historien til bygget.

Da det ble oppført i 2006, løsnet åtte betongelementer i fjerde etasje og tok med seg etasjene under. Den samlede vekta på raset var 123 tonn. Det var bare flaks at ingen ble drept eller skadet.

Om det som skjedde i går har noen sammenheng med uhellet under byggingen, er det for tidlig å si noe om. Den gangen ble det avdekket flere feil.

– Skremmende og alvorlig

Malling & Co Eiendomskapital forvalter en rekke bygg over hele landet. Men administrerende direktør Mortenson kan ikke huske at de har vært borte i noe lignende før.

– Jeg syns det er skremmende, sier Mortensen.

Nå sier han det er veldig viktig for dem å sikre bygget og forsikre seg om at det er hundre prosent sikkert, og finne årsaken til det som skjedde.

– Vi ser jo på dette som svært alvorlig, sier Mads Mortensen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND