Hopp til innhold

Finansierer millionbuss med pakking av knekkebrød

LILLEHAMMER (NRK): I helga avsløres dekknavnet på russebussen til 30 jenter på Lillehammer med fest, egne låter og logo-klær. Flere tusen dugnadstimer ligger bak.

Russen pakker knekkebrød på Skreia

SPRØ DUGNAD: Synne, Emilie, Aurora og Sara Kathrine fra Lillehammer pakker knekkebrød på lørdager. Pengene går til russebuss og klær og utstyr rundt dekkslipp. Her poserer de for fotografen en tidlig morgen.

Foto: Privat

Jentene på Lillehammer starta sparinga til russebuss for snart to år siden.

– Det har blitt slik at mye av tida på videregående brukes til å forberede russetida. Noen begynner planlegginga allerede på ungdomsskolen, sier Sara Kathrine Jørgensen.

Hun er russebuss-sjef for byens eneste jenterussebuss.

Dekknavn og konseptnavn

For bussnavn har blitt en stor greie for russen. Tidlig på høsten får bussene ofte et dekknavn, og det avsløres på en egen bussfest. Først i mars-april får bussen sitt egentlige navn – det russen kaller konseptnavnet.

Lørdag kveld ble dekknavnet endelig avslørt, Supernaculum, som visstnok betyr noe slikt som «to be drunk to the last drop».

– Mange av oss vet ikke hva vi skulle gjort uten russebussen. Den gir et helt spesielt fellesskap, sier Aurora Skotte.

Det er nok fortsatt pappa som betaler på ulike steder i Oslo. Men her jobber vi sjøl. Det er ikke så glamorøst som noen tror å være russ.

Aurora Skotte, russ 2016

Hun er økonomiansvarlig på russebussen. Noe som er svært nødvendig når budsjettet er på godt over en million kroner. Hun vil ikke røpe det eksakte beløpet.

– Det er lett å la seg rive med. Vi skulle for eksempel bare ha én sang til slippfesten, men har endt opp med to, sier PR-sjef Kristine Emilie E. Knutsen.

Russejenter maler buss, russ 2016

FELLES PROSJEKT: Bussen til Lillehammerjentene skal males om og gjøres personlig. I helga får den sitt første navn.

Foto: Privat

Forsker: – Russebussen er som juletreet

Forskere på russefeiring sier bussfokuset har blitt mer omfattende de siste åra. Bussene lever blant annet sitt eget liv i sosiale medier. Mange har egen Facebook-profil og låt på Youtube.

Espen Grip Fjær

RUSSEFORSKER: Eivind Grip Fjær sier det har blitt mer vanlig at russen finansierer russetida sjøl. Flere planlegger derfor kjøp av russebuss allerede på ungdomsskolen.

Foto: Universitetet i Oslo

– Russebussen har mye til felles med juletreet. Det er noe alle kan ha og det er et viktig samlingspunkt, sier Eivind Grip Fjær, stipendiat ved Universitetet i Oslo.

Han har forsket på ulike sider av russetida og sier at stadig flere betaler for moroa selv.

– Russen har blitt mer opptatt av å klare russetida uten foreldrenes penger. De etablerer et fellesskap og samarbeider om å klare utgiftene. De håndterer avtaler og store summer på egen hånd, sier Fjær.

– Derfor er russebuss god «gründerskole»

– Ikke pappa som betaler!

De 30 jentene på Lillehammer har 4200 dugnadstimer bak seg. Det vil si at mange lørdager jobber noen av dem åtte timer hos en baker på Toten.

– Det ligger hardt arbeid bak russetida, og det er ikke slik at «pappa betaler», sier Aurora.

Aurora, Kristine Emilie og Sara Kathrine, russ 2016 Lillehammer

RUSSESTART I OKTOBER: Aurora Skotte, Kristine Emilie E. Knutsen og Sara Kathrine Jørgensen sier russetida for dem starter med dekkslippfesten nå i oktober.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

Jentene sier de merker at den eldre generasjonen fortsatt har fordommer mot pengebruken i russetida.

– Vi må bare vise dem at vi jobber for pengene og at det er verdt det, sier Kristine Emilie.

Flere saker fra Innlandet