NRK Meny
Normal

Halsbrekkende stunt åpner Volum

30 minutter film med halsbrekkende stunt utført av Eskil Rønningsbakken fra Vallset åpner Volumfestivalens filmprogram. Regien har Aleksander Dario Nilsen fra Hamar.

On the edge

Eskil Rønningsbakkens livsfarlige stunt er blitt til en dokumentar, laget av hamarsingen Aleksander Dario Nilsen og Sohail Kamali.

Foto: Sindre Lundvold

Det er med andre ord Hedmark for alle penga når Volumfestivalen sparker i gang årets program.

Fire år med Eskil

Filmvisning onsdag er nytt for festivalen, og det hele starter altså med hamarsingen Aleksander Dario Nilsens halvtimes lange dokumentarfilm om balansekunstneren Eskil Rønningsbakken.

I fire år har Hamar-regissøren Aleksander Dario Nilsen sammen med åtte fotografer fulgt balansekunstneren Eskil Rønningsbakken Norge rundt.

Eskil Rønningsbakken

Rønningsbakken fra Vallset har trent balansekunst siden han var fem år gammel.

Foto: SINDRE LUNDVOLD

– I starten var jeg litt redd, både for meg selv og Eskil. Men jo bedre jeg ble kjent med han, jo mer beroliget ble jeg, for han var så trygg på det han gjorde, forteller Aleksander Dario Nilsen.

Uten sikring i Trollveggen

Rønningsbakken er kjent for sine livsfarlige stunt som balansekunstner. Et sted i filmen balanserer han på en etthjulssykkel i vinden, på et lite brett som stikker utenfor kanten av trollveggen. Han har ingen sikring. Det blåser, og det er 1.400 meter rett ned.

– Jeg tenker jo over at jeg kan dø, sier Eskil Rønningsbakken i filmen.

– Men det er jo ikke sånn at jeg prøver å ta livet av meg. Da hadde jeg jo hoppet utfor den kanten for lenge siden.

Dokumentarfilm

Filmen som blir vist under åpningen av Volumfestivalens filmprogram er en halvtimes versjon av en hel times dokumentar om Rønningsbakken, som skal vises på TV2 i høst. Filmen heter «On the Edge».

– De balansekunstene Eskil gjør, er spektakulære. Men jo mer man blir kjent med han, jo mer finner man en fyr som er utrolig balansert i hodet, og som er veldig profesjonell, sier Aleksander Dario Nilsen.

– Jeg ser på Eskil som en profesjonell idrettsutøver. Han er så godt forberedt, både mentalt og fysisk, kontra andre «adrenalinjunkies» som jeg har møtt.

Aleksander Dario Nilsen

Aleksander Dario Nilsen fra Hamar.

Foto: Privat

Stort program

Onsdag kveld vises dokumentaren for første gang. Filmen er med på å markere starten på den sjuende Volumfestivalen i Elverum. Her deltar musikere, filmskapere og andre kunstnere fra Hedmark. Festivalen går frem til søndag 24.juni.

Se programmet for festivalen her

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Søppelbil veltet

  En søppelbil har veltet på Tandeskogvegen i Ringsaker. Nødetater er på veg til ulykkesstedet.

 • Milliongave til Høgskolen

  Styret i Sparebankstiftelsen Hedmark gir Høgskolen i Innlandet 43 millioner kroner. Pengene skal brukes til å nå målet om å bli universitet innen 2020. I tillegg gir stiftelsen 12 millioner kroner til å styrke høyere utdanning i Kongsvinger-regionen.

  Tore Anstein Dobloug og Kathrine Skretting
  Foto: Mette Finborud Børresen
 • Erklærte seg ikke skyldig

  23-åringen som er tiltalt i den såkalte forgiftningssaken ved Nansenskolen i Lillehammer erklærte seg ikke skyldig da saken mot ham kom opp i Sør-Gudbranbdsdal tingrett i dag. Mannen kan få opptil seks års fengsel etter å ha prøvd å forgifte en medelev ved skolen. Den tiltalte skal ha gjort dette som et ledd i et sjalusidrama.