NRK Meny
Normal

Ber om fire års fengsel for Øygard

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Aktoratet ber om en fengselsdom på fire år for den overgrepssiktede Vågå-ordføreren Rune Øygard (53).

Rune Øygard (Ap)

Aktor har ingen tro på at Rune Øygard holdt seg til griseprat på nettet med den fornærmede 17-åringen han er tiltalt for å ha forgrepet seg på mer enn 50 ganger.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Aktoratets påstand i overgrepssaken mot overgrepssiktede ordføreren Rune Øygard er fengsel i fire år, der det gjøres fradrag for én dags varetekstfengsling.

Minstestraff for seksuell omgang med en mindreårig i den aktuelle saken, er på to års fengsel.

– Jeg mener vi må betydelig opp fra minstestraffen. Det er snakk om førti-femti overgrep. Jeg mener påstand om fengsel i fire år er det riktige, sa aktor Thorbjørn Klundseter på slutten av sin prosedyre torsdag ettermiddag.

– Graden av utnyttelse er høy. Det er ikke tilstrekkelig å legge seg på minstestraff, utdypet Klundseter.

Statsadvokaten la også til at tiltalte har god økonomi og er i stand til å betale saksomkonstninger fra egen lomme.

Nådeløs

Klundseter var ikke nådig i sine vurderinger, og tegnet et bilde av en voksen overgriper som har utnyttet en ung jente i en sårbar posisjon, da han skulle overbevise retten om at Øygard er skyldig i tiltalen under sitt sluttinnlegg torsdag.

Øygard har selv påpekt at barnevernet var tungt inne i jentas familie og omsorgssituasjon. Aktor mener det er særlig alvorlig at Øygard utnyttet en jente som hadde en vanskelig situasjon i hjemmet, og som i tillegg var forelsket i den 53 år gamle mannen,

– Det er skjerpende at tiltalte har utnyttet en fascinasjon som fornærmede hadde for han. Hun var forelsket i ham, sa aktor under prosedyren torsdag.

– Er det noen som tror han holder fingrene fra fatet?

Utnyttelse av et av forhold kan trygt legges til grunn som et straffemoment, selv om det ikke er tatt ut tiltale på dette, ifølge Klundseter. Han omtaler også Skype-kontakten som skjerpende.

Kontakten mellom den overgrepstiltalte ordføreren (53) og den unge jenta via SMS, og Skype var et viktig tema da statsadvokaten argumenterte for at tiltalte er skyldig i overgrepsanklagene mot ham.

Han viste til «griseprat» på chatteprogrammet og SMSer med en seksuell sjargong - bevismateriale som har blitt lagt fram for retten tidligere. Han påpekte deretter at Øygard har tatt med jenta på en rekke overnattingsturer, der de to har sovet i samme seng.

Øygard har innrømmet griseprat og overnattinger i samme seng som jenta, men nekter for at det har skjedd noe ulovlig.

– Kan man tro at en person som spør om de er kjærester, vi ser SMSene og kontakten på Skype, en melding der det står at det er slutt, er det noen som tror at han holder fingrene fra fatet når han er alene og i samme seng som denne jenta?spurte aktor Klundseter under sitt sluttinnlegg i Sør-Gudbrandsdal tingrett torsdag.

(Saken fortsetter under bildet)

Klundseter 01.11.12

Aktor Thorbjørn Klundseter forsøker i sin prosedyre å overbevise dommerne om at Rune Øygard er skyldig i overgrep mot en mindreårig jente over en toårsperiode.

Foto: Arne Sørenes / NRK

– Hvordan i all verden kunne han

Om kontakten på Skype sa aktor at denne bekrefter et gjensidig kjærlighetsforhold mellom tiltalte og fornærmede.

– Hvordan i all verden kunne han, med dette bakteppet, hengi seg til å snakke med henne på Skype på den måten han gjorde? Han har en kontakt som bekrefter kjærlighetsforholdet mellom dem. Uansett hva han måtte mene om stammespråket mellom dem, er det ikke tvil om at de hadde et gjensidig kjærlighetsforhold, mener Klundseter.

Øygard selv og mange av vitnene har hevdet at ordlyden i kommunikasjonen mellom han og jenta er tatt ut av sin sammenheng. For eksempel skal det å være naken bety tynnkledd på dialekt.

Dette avviste aktor blankt.

– Jeg kan godt være med på at det stemmer når et barn skal ut og leke og er lettkledd, men da tar man det ut av sammenhengen. Hvis man leser dette i sammenheng, er det ikke slik det var, sa han i det som trolig blir siste dagen i hovedforhandlingene i saken mot Øygard.

– Det er ikke naturlig

Statsadvokaten trakk i sin prosedyre frem en «unaturlig» oppførsel fra tiltalte i både tekstmeldinger, telefonsamtaler, Skype-chat og på overnattingsturer. Han omtaler kontakten som «unaturlig og ekstremt tett».

Han rettet krass kritikk mot Øygard, som har forklart at det føltes naturlig å dele seng med tenåringsjenta. Aktor påpekte blant annet at de to ikke hadde kjent hverandre lenge før de dro på den første overnattingsturen, og at jenta var i puberteten på daværende tidspunkt.

– TIltalte har sagt at det for han var helt naturlig, selv når det gikk an å skille sengene. Han tok seg ikke bryet med det. (...) De fleste voksne som har erfaring med barn..altså vi snakker om et barn i tidlig tenår, nær puberteten. Hvem er det som vil sette et barn i en sånn situasjon at det må dele seng med en vokse? Det er ikke naturlig, sa aktor.

Øygard risikerer inntil 10 års fengsel dersom han blir funnet skyldig i å ha hatt seksuell omgang med jenta da hun var 13 år gammel, og inntil seks års fengsel dersom han blir funnet skyldig i de samme forholdene etter at jenta fylte 14 år.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.