NRK Meny
Normal

Filips far: – Han bør være rundt funksjonsfriske barn

Faren til Filip mener Venstre-politiker Sanna Sarromaa uttaler seg brått og bombastisk om noe hun ikke har forstand på.

Filip og faren

Andreklassingen Filip og hans far Hans Petter Engh går hånd i hånd hjem etter skoledagen på Vingar skole i Lillehammer. Faren er klar på at Filip bør gå i klasse med funksjonsfriske barn for å utvikle seg.

Foto: NRK

I dag ble det kjent at Sanna Sarromaa trekker seg som Venstre-politiker, etter at hun uttalte at Filip, en andreklassing med Downs syndrom og autisme, ikke har noe i en vanlig klasse å gjøre.

Norsk nettverk for Downs syndrom har reagert sterkt på venstrepolitikerens utspill, også Filips far, Hans Petter Engh, sier nå at Sanna Sarromaa tar feil.

– Jeg føler hun uttaler seg om noe hun ikke har forstand på, og konkluderer brått og bombastisk. Hun burde tatt en prat med pedagogene og spurt litt og vært nysgjerrig.

– Barn blir satt ut

Sanna Sarromaa

Venstre-politiker Sanna Sarromaa trekker seg, etter all hetsen og støyet som har fulgt etter hennes uttalelser i Filip-saken.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Det var etter å ha observert andreklassingen Filip i 10-15 minutter at Sarromaa skrev et internt referat til sine venstrekolleger i Lillehammers kommunestyre. Der hevder hun at gutten ikke har faglig eller pedagogisk utbytte av å være i klassen.

Men Hans Petter Engh mener situasjonen ble feil for Filip og de andre barna.

– Når voksne folk kommer brasende inn i et klasserom for å observere, så er det klart at barn blir litt satt ut. Filip er veldig sensitiv rundt det, og veldig selektiv når det gjelder hvem han vil ha kontakt med. Jeg ser for meg at det ble en negativ opplevelse for ham.

Lærer best av funksjonsfriske

Faren har helt fra barndommen sett at Filip har godt av å ha «vanlige» barn rundt seg.

– Han lærer best ved å være rundt funksjonsfriske barn. Det er der han får stimuli.

Og legger til:

– Når han kommer hjem fra skolen har han lært deler av en ny sang, de lærer også tegn til tale, og da ser jeg at han mestrer nye ord hver eneste dag. Det er helt fantastisk.

Filip

Filip er tre dager i uka i samme klasse som de andre barna i Vingar skole i Lillehammer. Her er han fotografert under en gymtime.

Foto: Knut Røsrud / NRK

– Gjorde kvantesprang

Han mener Filip har blitt veldig godt fulgt opp helt siden han var liten gutt i barnehagen.

– Han fikk utsatt skolestart fordi han naturlig nok henger litt etter. Men da han startet i første klasse gjorde han kvantesprang, både faglig, motorisk og sosialt. Det var nesten utrolig. Folk som ikke hadde sett ham på en stund kjente nesten ikke igjen gutten.

Filip har en vernepleier som følger ham nesten daglig, han har også seks timer med spesialpedagog i løpet av uka.

– Filips diagnose utløser at man får en vernepleier på skolen, men det er ikke sånn at den pleieren kun observerer og tar seg av Filip. Dette er jo en ressurs som alle nyter godt av.

Venstrepolitikere støtter Sarromaa

Trine Skei Grande

Venstre-leder Trine Skei Grande støtter sin partifelle Sanna Sarromaa.

Foto: Roar Strøm / NRK

Partileder for Venstre Trine Skei Grande har gitt uttrykk for at hun støtter Sanna Sarromaa. Det samme gjør lokallagsleder for Lillehammer Venstre, Terje Rønning.

– Denne saken er mistolka. Sanna er en utrolig dyktig politiker og vi er lei oss for at hun nå gir seg, sier Rønning til NRK.