Normal

Fikk storoppdrag i Hamar kulturhus

Melding til alle hamarsinger: Merk deg navnet Johannes Borchgrevink Hansen. Han skal nemlig smykke ut kulturhuset i Hamar sammen med to andre kunstnere.

Det disse tre skal lage, skal vises i generasjoner

Det disse tre skal lage, skal vises i generasjoner.

Foto: Stine Vanevjen Olsen / NRK

I dag ble det klart. Johannes Borchgrevink Hansen er en av tre kunstnere som skal ordne med utsmykning i det nye kulturhuset på Hamar.

Første store oppdrag

Blomster og oppdrag til Johannes Borchgrevink Hansen i dag.

Blomster og oppdrag til Johannes Borchgrevink Hansen i dag.

Foto: Stine Vanevjen Olsen / NRK

For 30-åringen fra Finnskogen er dette det første store offentlige utsmykningsoppdraget. Oppdraget er stort, det største i Hamar så langt. Og Borchgrevink Hansen skal male store bilder på betongen ved klubbscena i det nye bygget.

Nordisk profil på kunsten

Svenske Gunilla Klingberg er den andre av de tre kunstnerne som nå får mye å gjøre i Hamar. Klingberg skal stå for utsmykninga i den såkalte kulturpassasjen. Kunstverket hennes skal være et 300 kvadratmeter stort gulv som folk skal bevege seg på.

Danske Nils Erik Gjerdevik er klar for å lage kunst på Hamar.

Danske Nils Erik Gjerdevik er klar for å lage kunst på Hamar.

Foto: Stine Vanevjen Olsen / NRK

Tredjemann er dansken Nils Erik Gjerdevik. Bak utvelgelsen av de tre står det som heter "Kunst i det offentlige rom". Juryleder for prosjektet, Reidun Bull-Hansen, sier det har vært vanskelig å velge ut hvem som skulle få oppdraget.

Langsiktig tenkning

Hun sier imidlertid at de har valgt å tenke langsiktig. Juryen har lagt vekt på at folk skal kunne finne nye ting i kunsten over tid. I tillegg håper Bull-Hansen at kunsten skal skape debatt.

Arvelig belasta

Hanne Borchgrevink og Dronning Sonja

Hanne Borchgrevink er en anerkjent kunstner, her sammen med Dronning Sonja.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX
Video Billedkunstner Tore Hansen

Tore Hansen er billedkunstner fra Finnskogen.

Foto: Nyhetsspiller

Johannes Borchgrevink Hansen er sønn av kunstnerparet Hanne Borchgrevink og Tore Hansen. Foreldrene har hatt mye å bety for at han ble kunstner. – Det var ingen tvang, men jeg ble oppfordra til å tegne og dette utviklet seg til en lystfølelse, sier Borchgrevink Hansen.

Trolig er det noe av årsaken til at han har fått oppdraget. Juryen mener nemlig at unge Borchgrevink Hansen er mer moden i sitt kunstneriske uttrykk enn det alderen skulle tilsi.

– Hyggelig å høre, sier kunstneren fra Finnskogen. Han innrømmer imidlertid at han får litt prestasjonsangst i forhold til å lage kunst som skal vare i generasjoner.

Created by InfoDispatcher

De tre som skal utsmykke Hamar kulturhus er utpekt.