NRK Meny
Normal

Fikk stor-ørret første natta

Erland Hauklien fikk en god opplevelse den første natta det var lovlig å dregge med båt nord i Mjøsa. Resultatet ble en ørret på 4,2 kg.

Mjøsørret på 4,2 kg.

Erland Hauklien fikk denne ørreten på 4,2 kg om morgenen 1. mai.

Foto: Erland Hauklien / Privat

Forbudt før 1. mai

Nord i Mjøsa er det forbudt å fiske fra båt før 1. mai. Derfor står noen fiskere klar med nypolert utstyr den siste natta i april. Erland Hauklien fra Vingnes i Lillehammer dro ut kl. 0300 og fikk en rugg på over fire kilo før soloppgang.

- Det som er spennende, er når snella går. Da vet du aldri hva som er i andre enden av snøret, sier Hauklien.

Mange timer i båt

Den aller største ørreten kan bite på.

Erland Hauklien

De ivrigste dreggefiskerne i området fisker så godt som hver eneste natt i mai. De legger ut på kvelden og putrer alene rundt i sine små båter med to eller tre snører om gangen. Det kan gå mange timer og mange netter uten et eneste napp.

- Men spenningen er der, sier Hauklien. Plutselig har du en storørret på kroken.

Hemmelighetskremmeri

Ørretfisker Erland Hauklien.

Den største ørreten Erland Hauklien har fått i Mjøsa, veide 6,7 kg.

Foto: Stein Schinstad / NRK

De mest ivrige fiskerne fører loggbok over når, hvor, og med hva slags sluk de får ørret, men de vil ikke snakke så mye om hva slags sluker de bruker. Det hender de lakkerer slukene i spesielle farger. Når en sluk viser seg å tiltrekke ørret, vil de gjerne ikke vise den fram.

- Vi bruker mye devonsluker, sier Hauklien. De fungerer bra når man dregger etter ørret. Les mer om devonsluker.

Viktig tradisjon

De som fisker storørret, mener de er med på å opprettholde en gammel og viktig tradisjon. Trolig har folk i området fisket storørret nord i Mjøsa i flere hundre år tilbake i tid.

- Vi vet at de fisket med sin enkle redskap for 100 til 150 år siden, sier Hauklien.

Se dokumentar om maifisket på Mjøsa:

”Mjøsfiske i mai”. De mest iherdige fiskerne nord i Mjøsa ved Lillehammer har en stor lidenskap. Hver eneste natt i mai dorger de etter storørretten. Tvillingene Geir og Mass Haugen fra Lillehammer har arvet både lidenskap og gammelt fiskeutstyr. I sine små plastbåter tøffer de alene i timesvis rundt i nordenden av Mjøsa på jakt etter stor fisk. Norgesrekorden er en ørret på over 15 kg, tatt nettopp i Mjøsa. 
”Glimt av Norge” følger de to gjennom en natt, fra de drar ut ved 20.30-tida til de kommer i land kl 5 om morgenen. Dermed opplever vi en natt på Norges største innsjø, omgitt av vakker og trolsk himmel, lysene fra Lillehammer og E6. En verden og et miljø de færreste av oss får anledning til å ta del i. Hva som driver fiskerne? Jakten på den aller største ørreten, den du trolig aldri får. ”For du må ha trua!” er tvillingenes motto.

Reporter Stein Schinstad, foto Geir Bernhard Randby.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND