NRK Meny
Normal

Polfarere hadde med våpen, ble kastet av fly

Polfarerne Kristoffer Glestad og Lars Mangerud Flesland er på vei hjem etter kaotiske dager i polområdet. Etter to dager forfrøs de tærne og måtte evakuere. Deretter mistet de passene, og ble kastet av flyet da de skulle ha våpen med tilbake.

Ekspedisjon til Nordpolen

Polfarerne lå godt an i ambisjonene om å nå raskest frem til polpunktet. Men da begge fikk forfrysninger på tær på begge føtter, var det ubønnhørlig slutt.

Foto: Ekspedisjon Nordpolen 2014

Det ble en dramatisk avslutning på den nøye planlagte polarekspedisjonen til de to NTNU-studentene. Etter bare to dager måtte de avbryte etter å ha fått forfrysningsskader på tærne, og det var med nød og neppe de kom seg ut av polområdet og tilbake til Ottawa i Canada.

– Men selv etter å ha kommet tilbake til sivilisasjonen, har utfordringene stått i kø for de to eventyrerne, forteller ekspedisjonsleder Lars Ebbesen.

På en slik tur har man med våpen og det har skaffet dem en god del problemer. De hadde skaffet seg billetter med British Airways tilbake, men fant ut at flyselskapet ikke under noen omstendighet tillater våpen på flyet. I tillegg har det vært vanskelig å få alt utstyret med på flyturen. Hele reisen måtte til slutt bookes om, men de er nå på vei hjem via Tyrkia og Istanbul.

Passene ble dumpet

Kristoffer Glestad

FALLSKJERMJEGER: Kristoffer Glestad fra Brumunddal studerer ved NTNU og er fallskjermjeger fra forsvaret.

Foto: Ekspedisjon Nordpolen 2014
Lars Mangerud Flesland

BEFAL: Lars Mangerud Flesland fra Bergen studerer ved NTNU. Han er utskrevet befal fra forsvaret.

Foto: Ekspedisjon Nordpolen 2014

Men våpen og mye utstyr var ikke det eneste problemet som måtte håndteres i den kaotiske situasjonen som etter hvert utviklet seg på flyplassen i Ottawa.

– Passene ble liggende igjen i polhavet, så det var ikke akkurat heldig. Men de var avhengige av å tilbakelegge en voldsom distanse på kort tid for å komme seg ut, og måtte dumpe deler av utstyret. Der og da hadde vi bare én tanke i hodet, forteller Ebbesen.

Etter å ha blitt sjekket inn og ut av flyet, forsvant også billettene. Men med nødpass, nye billetter og alt utstyret plassert på flyet, kunne de to mennene etter flere dager til slutt lene seg tilbake i flysetet.

Får kuldeforbud

De dro i går og forventes tilbake til Norge mandag kveld. Den medisinske behandlingen de har fått skal ha vært god, men det er ennå ikke sikkert hvordan forfrysningsskadene vil utvikle seg.

– Nå går de på medisiner for å unngå infeksjoner og for å tilføre det skadde vevet mer blod. Vi tror at alt vil gå bra og at de skal få beholde tærne. Men frostskader gror sakte, så de vil bli nødt til å holde seg unna kulde i minst et par års tid.

Når de kommer tilbake etter flere dager i en spiral av kaoshendelser, vil støtteapparatet ta dem imot. Den erfarne ekspedisjonslederen Lars Ebbesen vet hva som venter og hvordan man må jobbe for å komme over skuffelsen.

– De var forferdelig langt nede etter at de måtte avbryte, men de siste dagene har det skjedd så mye at de ikke hatt tid til å bearbeide følelsene. Det er voldsomt vanskelig å lande etter noe slikt, så det skal bli bra å få dem tilbake slik at vi kan begynne å bearbeide opplevelsen på alle plan.

– Ikke kvitt polarbasillen

Ekspedisjonen startet 15. mars og fikk en brå avslutning 18. mars. Men selv om debuten som polfarere ble avsluttet med skadde tær i 47 minusgrader og vind, utelukker ikke Ebbesen at det kan være flere eventyr i vente for de to unge eventyrerne.

– De har klart å dra i gang en nordpolekspedisjon, og det står det enorm respekt av. Men når resultatet ble slik det ble denne gangen, sier det seg selv at det er mye som nå står som uforløst. Det vil forbause meg stort om polarbasillen er død etter dette, humrer Ebbesen.

EKSPEDISJON NORDPOLEN 2014

Turen varte bare i et par dager før skader sa stopp. Kristoffer Glestad kom seg ni kilometer ut i isødet, men måtte deretter evakuere i hui og hast.

Foto: EKSPEDISJON NORDPOLEN 2014

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Svenkerud ny leder Innlandet Høyre

  Lise Berger Svenkerud fra Våler er nominert som leder av det nye Innlandet Høyre som skal erstatte de gamle fylkespartiene. Magnhild Huseby Bolstad fra Sør-Aurdal blir første nestleder og Kai Ove Berg fra Ringsaker andre nestleder.

  Lise Berger Svenkerud, leder i Hedmark Høyre
  Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK
 • Høyesterett avviser avskjedssak

  Stein-Robin Kleven Bergh får ikke prøvd avskjedssaken sin for Høyesterett, ifølge Glåmdalen. Kleven Bergh ble avskjediget fra politiet i 2015 etter å ha kommet med uttalelser om politikere som ble oppfattet som rasistiske.

 • Garasjebrann i Mesnalia

  Laster Twitter-innhold