NRK Meny
Normal

Tynset fikk ingen garanti fra ministeren

Kommunalminister Jan Tore Sanner ville ikke gi noen garanti for at helsearkivet blir lagt til Tynset, da han fikk spørsmål om det i spørretimen i dag. Han sier det mangler konsekvensutredning.

Jan Tore Sanner

Kommunalminister Jan Tore Sanner ville ikke garantere at helsearkivet blir lagt til Tynset.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

– Den rødgrønne regjeringen puttet på mange bygg på sin vei ut. Når det gjelder helsearkivet, så er det kanskje planlagt i mange år, men det mangler konsekvensutredning.

Det sa kommunalminister Jan Tore Sanner (H) i Stortingets spørretime i dag.

Karin Andersen

Karin Andersen ba om en garanti fra kommunalministeren, men fikk det ikke.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Det var SVs Karin Andersen som spurte, og som ba om en garanti for at i alle fall lokaliseringen av helsearkivet til Tynset ligger fast.

Det fikk hun altså ikke.

– Men vi er opptatt av at det skal bygges et arkivbygg og vi vil komme tilbake til den saken, sa Jan Tore Sanner i spørretimen i dag.

Hør hele spørsmålet og hele svaret fra spørretimen her:

– Skaper usikkerhet

Ordfører i Tynset, Bersvend Salbu har reagert kraftig på at den nye regjeringen tok bort bevilgningen til arkivet på statsbudsjettet. Og han ble ikke lettere til sinns etter å ha hørt Sanner i spørretimen i dag.

– Det var ikke noe mer betryggende det enn som har blitt sagt før. Dem sier at arkivet skal bygges, men Tynset nevnes ikke spesielt i den anledning. Han sier at det skal gjennomføres en konsekvensutredning. Den ble gjennomført og var klar i 2011.

Dermed tror Salbu at Sanner snakker om en KS 2. Det vil si en kvalitetssikring av forprosjektet, men Salbu synes det skaper mer uro enn ro om fremtida til arkivet.

– Det skaper bare mer forvirring og utrygghet. Og når statsråden bidrar til det så er det litt synd. Det eneste som kan skape en trygghet er å få oppstartsbevilgning på plass, og der må alle partier bidra.

Voldsom nedtur for Tynset

Saken er at den nye regjeringa har fjernet oppstartsbevilgningen til det planlagte helsearkivet på Tynset.

Regjeringsforhandlingene torsdag

Den nye regjeringen vil vente og se, før de bevilger penger til helsearkiv på Tynset. (Bildet er fra regjeringsforhandlingene).

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Arkivet, med tilhørende virksomhet, vil gi Tynset og fjellregionen mellom 60 og 70 nye arbeidsplasser.

Det kom derfor som et stort sjokk at, bevilgningen på 75 millioner kroner som den rødgrønne regjeringen hadde lagt inn i budsjettet, er strøket i den nye regjeringens forslag til statsbudsjett.

– Var nødt til å prioritere

I spørretimen i dag, sa kommunalminister Jan Tore Sanner at den nye regjeringa vil gå gjennom en rekke planlagte byggeprosjekter og etableringer før de gir klarsignal og penger.

– Grunnen til at denne regjeringen ikke bevilger penger i år, er for det første at den rødgrønne regjeringen puttet på så mange bygg på vei ut av regjeringen at vi var nødt til å prioritere. Og når det gjelder arkivbygget på Tynset, så har man ikke foretatt konsekvensutredningen, sa Jan Tore Sanner.

Kjemper en politisk kamp

Karin Andersen, Bersvend Salbu, Knut Storberget

Karin Andersen (SV), Tynset-ordfører Bersvend Salbu og Knut Storberget (Ap) under møtet på Stortinget tirsdag.

Foto: NRK

På Tynset er de ikke enige i at helsearkivet ikke er godt nok planlagt.

I går var en stor delegasjon fra Nord-Østerdal i Oslo i møte med Hedmarks-benken på Stortinget og andre sentrale politikere.

Knut Storberget i Arbeiderpartiet mener det var et godt møte. Han har tro på drahjelp fra Venstre og Kristelig Folkeparti, som er regjeringens støttespillere og kan påvirke.

Tynset-ordfører Bersvend Salbu føler seg alt annet enn trygg før en konkret oppstartsbevilgning ligger på bordet.