NRK Meny
Normal

Fikk endelig telefon fra datteren i Nepal

I natt fikk Ivana Hollan på Lillehammer endelig kontakt med datteren som var på fjelltur i Nepal. Datteren og kjæresten hadde klatret over et 5000 meter høyt fjell for å komme i sikkerhet.

Venter på livstegn fra datter i Nepal

Ivana Hollan har ikke hørt fra datteren siden jordskjelvet i Nepal.

Jeg bekymrer meg for om hun har et sted å sove, om de har drikke, om de har mat, fortale Ivana Hollan til NRK i går kveld.

Hun hadde da ikke pratet med datteren, Barbora, siden forrige lørdag og var engstelig. Men i natt fikk hun den gledelige telefonen. I en e-post til NRK skriver Ivana at datteren nå er sammen med kjæresten i Jomsom i Himalaya. For å komme i sikkerhet hadde de klatret over et 5000 meter høyt fjell.

På Facebook skriver hun at hun er svært lettet og glad. I den korte telefonsamtalen hun hadde med datteren fikk hun inntrykk av at Barbora var glad og i god form. De planlegger nå å gå videre til Pokhara og så få kontakt med norske myndigheter.

Venter på livstegn fra datteren i Nepal

Barbora Hollan fra Lillehammer var på fjelltur i Nepal under jordskjelvet.

Foto: PRIVAT

Datteren var på fjelltur i Annapurna-området da jordskjelvet rammet Nepal lørdag.

Frykter nye jordras i Nepal

SMS via venn

Etter jordskjelvet gjorde Ivana Hollan det hun kunne for å finne ut hvor datteren var og hvordan det var med henne. Mandag fikk hun vite at en venn av Barbora hadde fått en sms om at hun var i Manang-distriktet. Også søsteren til kjæresten fikk en melding via Facebook om at de var i live. Men siden hørte ingen fra dem.

Venter på livstegn fra dattere i Nepal

Barbora Hollan fra Lillehammer med kjæresten Jan Kucera på en annen fjelltur sammen tidligere. Nå er de i Nepal.

Foto: PRIVAT

Først ble jeg litt roligere da jeg hørte at de hadde klart å sende ut to meldinger. Men siden det ikke har vært mulig å få tak i dem etter mandagen så ble jeg veldig bekymra, sier Ivana.

Fjellområdene de var i ligger på over 5000 meters høyde, og Ivana visste det både hadde gått snøskred, at mange sov ute i regnet og at det var mat- og vannmangel i fjellområdet. Men hun visste også at det kan være vanskelig med nettverk for mobil, og at den kunne ha gått tom for strøm.

Fryktet det verste da dattera ikke ringte etter jordskjelvet i Nepal

Ikke norsk statsborger

Selv om familien kom fra Tsjekkia til Norge for 21 år siden er Barbora ikke norsk statsborger. Det har gjort det litt vanskeligere å få hjelp til å få informasjon om hvor hun er. Både tsjekkiske og norske UD har prøvd å ringe og sende sms flere ganger til området.

Jeg har forstått det slik at norsk UD akkurat nå har så mye å gjøre at de ikke har kapasitet til å hjelpe alle. De har registrert henne men at vi som da ikke er norske statsborgere ikke kommer først i køen, fortale Ivana på torsdag.

.

Venter på livstegn fra datter i Nepal

Barbora Hollan er ei aktiv jente som har vært mye ute på tur.

Foto: PRIVAT

Kan hende hun hjelper andre

Barobora Hollan, som jobber som fotograf, har også tidligere vært i Nepal i lengre perioder. Da har hun blant annet vært med Leger uten grenser.

Hun vil gjerne hjelpe mennesker, så kanskje det er det hun driver med i fjellene nå, tenkte Ivana Hollan før datteren tok kontakt.

Nå gleder hun seg til å få datteren hjem og aller først en Skypesamtale så raskt som mulig.

Anslår at én million barn trenger hjelp

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND