NRK Meny
Normal

Fikk besøk av ulv på trappa

Martha Sanden fikk besøk en stor ulv rett utenfor stuedøra fredag kveld.

Ulv

Familien Sanden fikk se ulv på nært hold i halv elleve-tiden fredag kveld.

Foto: VASILY FEDOSENKO / REUTERS

– Ulven var bare tre-fire meter fra gangdøra, så jeg fikk studert den godt, forteller Martha Sanden til NRK.

Martha ropte på sønnen og svigerdatteren som bor i nabohuset slik at de også fikk se besøket på gårdstunet. Familien bor på en gård i Lesjaverk i Oppland.

– Den labbet rolig over tunet før den løp til skogs. Vi gikk ut for å se etter spor, og da kom den tilbake og løp rundt fjøset før det bar til skogs igjen, sier Martha, som synes det er utrivelig å få rovdyret så tett opp til huset.

Jeg var ikke redd for den siden jeg stod inne i huset. Men jeg er redd for at den skal komme tilbake. For min del skulle den gjerne blitt avlivet.

Martha Sanden er ikke den eneste som har observert ulv på Lesjaverk Den siste uken har flere observert både en og to ulver forskjellige plasser i området

Ønsker å felle ulven

Ulv drept dyr

Ulven har blitt observert flere steder på Lesjaverk den siste uka.

Foto: Løchen, Per / SCANPIX

Leder i Rovviltnemnda i Oppland, Ivar Odnes, har henvendt seg til Direktoratet for naturforvaltning om tillatelse til å felle de to ulvene.

Det er bare et spørsmål om tid før vi vil få skader på husdyr. Det er mye sau ute på innmarksbeite i disse dager, sier Odnes.

Han mener de to ulvene må være ungdyr siden de har kommet så tett opp til folk, og at sauen derfor er ekstra utsatt;

Unge dyr ser på jakt som del av en lek. De kan fort komme til å bite mange sauer uten å ta livet av dem. Da kan sauen fort får sår som det går mark i, og så lider den en lang og smertefull død, forteller Odnes.

Han har skrevet et brev til miljøverndepartementet der han kritiserer statlige myndigheter for å la for mange rovdyr leve.

– Det skal ikke være rovdyr som kan gjøre skade i beiteområder for husdyr. Ved å ikke felle ulvene på Lesja, hvor det er høye sauetall, er dette i direkte strid med Stortingets intensjoner.

Håper ingen tar loven i egne hender

Direktoratet for naturforvaltning sier de vil avvente situasjonen i Lesja, før det eventuelt utstedes felletillatelse av de to ulvene. Ivar Odnes mener dette er en ekstra belastning for sauebøndene.

Sauebøndene er nå i konstant beredskap og holder tilsyn dag og natt. Dette er en unødvendig belastning på bøndene som i hele vår har vært i full beredskap i forbindelse med lamming, sier Odnes.

Odnes håper ingen går til det steget å felle ulvene ulovlig, mens man venter på svar fra myndighetene.

– Det sprer frykt blant folk å leve med ulv så tett opp til husdøra. Men jeg håper ingen feller rovdyrene på ulovlig vis, forteller Odnes.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Stjal en baguett

    En mann i 30-årene er anmeldt av en butikk i Hamar sentrum etter at han skal ha stjålet en baguett i formiddag. Politiet var på stedet, og mannen ble bortvist fra butikken.

  • Kjørte i grøfta

    En bil har kjørt av fylkesvei 213 på Brøttum i Ringsaker. Bilen gikk rundt, men havnet på hjulene igjen. Ifølge politiet følte føreren seg omtåket etter utforkjøringen, og ble sendt til sykehuset for en sjekk. Det er stedvis veldig glatt på veien.