Hopp til innhold

Femundløpet for nybegynnere

Hundekjøring er en idrett som har fått stadig større plass i nordmenns hjerter.

Femundløpet for nybegynnere

VM i langdistanse hundeløp arrangeres for første gang på norsk jord.

Foto: Helle Therese Kongsrud

3. februar går startskuddet for Femundløpet som også er VM i hundekjøring. Her er en liten innføring i det som skjer.

Klokka 12.00 den 3. februar går startskuddet for første løper i Femundløpet 2011. Dette er også VM i hundekjøring og det er første gangen et slikt mesterskap arrangeres på norsk jord.

Interessen for sporten er økende, men dersom du ikke har alt helt klart for deg, har du her en innføring i Femundløpet.

Hundespann, Femundløpet

Hundene er ivrige etter å komme avgårde.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Femundløpet: Femundløpet går gjennom åtte kommuner i Nord-Østerdal. Etter starten på Røros går løypa gjennom Os, Engerdal, Rendalen, Tynset, Folldal, Alvdal og Tolga før hundeekvipasjene går i mål på Røros.

Løpet kan kjøres på to forskjellige måter. Det korte på 400 kilometer (F400) eller det lange på 600 kilometer (F600).

Det er Femundløpets venner som står bak arrangementet.

Hundekjører: Han eller hun står på en slede som trekkes av hundene. Å styre sleden gjennom snø, fokk, fjell og vidde er litt av en kraftanstrengelse, så det er ikke bare hundene som må være i god form. Ofte er det også kaldt, så kjørerne må kle godt på seg.

Hundespannet: På F400 kan det maks være åtte hunder foran sleden, mens i F600 er det tillatt med tolv. Blant disse er det spesielle hunder som er trent til å lede resten av spannet. Det stilles store krav til hundene . De vanligste hunderasene som brukes er «Alaska Husky» og «Sibersk husky». Enkelte velger også å ty til «Alaskan malamute». Veterinærer holder et godt øye med hundene underveis og dersom en hund syk eller skadet tas den ut av spannet på et sjekkpunkt.

Hundespann, Femundløpet

Man vinner ikke langdistanse hundeløp uten et godt hundespann.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Sjekkpunkt: Under Femundløpet er det lagt inn åtte sjekkpunkter. Her må ekvipasjene innom for å registrere tiden og de kan ta seg en pust i bakken. Førerne velger selv om de vil stoppe eller kjøre rett gjennom sjekkpunktet så lenge de fyller opp hviletidskvoten.

Mer om de forskjellige etappene og sjekkpunktene kan du lese her.

Hviletidskvote: I det lange Femundløpet er det lagt inn en hviletidspott. I løpet av de 600 kilometerne må førerne hvile i minst 28 timer og åtte av disse må tas ut på siste sjekkpunkt før mål, Tolga. Denne regelen er omdiskutert fordi mange mener det ødelegger for taktikkeriet som er en naturlig del av et hundeløp.

Handler: Handleren er kjørerens nærmeste støttespiller under et løp. De to sammen utgjør et lag. På sjekkpunktene hjelper handleren til med det som trengs av mating, stelling og organisering av hundene.

Hundespann, Femundløpet

Lederhundene fører an.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Parkering: Dette er en av utfordringene en hundekjører kan støte på under et løp. Hundene er individer og inni mellom bestemmer de seg for å gjøre som de selv vil. Hvis lederhunden bestemmer seg for å stoppe stopper også resten av flokken. Det hender også at noen hunder finner ut at midtveis i en etappe er et godt tidspunkt for litt parring.

Med denne kunnskapen friskt i minne bør du være godt utrusta til å følge med på VM i hundekjøring. Starten går 03.02 klokka 12.00 og målgangen er forventa en eller annen gang i løpet av søndag ettermiddag for de beste. Men her er det mye som spiller inn – vær, føre og hundenes humør.

Flere saker fra Innlandet