NRK Meny
Normal

Femundløpet 2012 er i gang

Torsdag ettermiddag satte den første av deltagerne i veg fra Røros. En 600 kilometer lang tur venter dem i sprengkalde Nord-Østerdalen.

Den 23. utgaven av Femundløpet er i gang. Torsdag ettermiddag startet hundespannene som skal ut på den lengste turen fra Røros. 600 kilometer ligger og venter på de 60 hundekjørerne som stiller til start i åpen klasse.

– Tar det som en gjennomkjøring

Sigrid Ekran

Fjorårsvinner og regjerende verdensmester i langdistanse hundeløp, Sigrid Ekran går nøye gjennom oppakkingen av sleden før start.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Fjorårets vinner og verdens første verdensmester i langdistanse hundekjøring, Sigrid Ekran stiller til start i år også, men uten de helt store ambisjonene, om vi da skal tro henne rett.

– Mitt store mål denne sesongen er Iditarod som starter om ganske nøyaktig en måned i Alaska. Derfor tar jeg Femundløpet som en god gjennomkjøring for å se at alt utstyr fungerer som det skal og at hundene er i den formen de bør være i, sa hun til NRK før start.

SE STARTEN HER:

Video Her går de første spannene ut fra Røros

Her går de første spannene ut fra Røros

Men mr. Femundløpet går for seier

Robert Sørlie er klar for et nytt Femundløp

Robert Sørlie er klar for et nytt Femundløp.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Det bør glede Robert Sørlie, som jakter sin 10. seier i Femundløpet. Han har stilt til start i alle de 23 Femundløpene, har vunnet løpet ni ganger og kan kun huske å ha vært utenfor pallen to ganger. I fjor ble han nummer to bak Ekran.

– Ja, selvfølgelig går jeg for seier, sier han.

Sørlie, som ser på Femundløpet som en del av sin identitet, har tenkt å se konkurrentene litt an fra start og legge opp løpet litt etter dem.

– Dersom det trengs etter hvert får jeg kutte ned litt på hviletida og kjøre på, sier han.

Karsten Grönås meldte på sin side onsdag kveld at dette blir hans siste Femundløp. 74-åringen var med å starte opp hundekjøringssporten i Norge og Norden på begynnelsen av 70-tallet.

– Egentlig skulle det være mitt siste løp i fjor, men så kunne jeg jo ikke avslutte karrieren med et avbrutt løp. Derfor må jeg sørge for å komme til mål i år, sier han.

Følg deltagerne

Løperne i F400 starter fra Røros klokka 16.00 på fredag, mens årets nyvinning, Femundløpet junior starter fra Drevsjø klokka 16.00 på lørdag.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang