NRK Meny
Normal

Fem personer spiste hvit fluesopp

Fem personer ble fredag lagt inn på sykehuset i Gjøvik etter å ha spist hvit fluesopp. For tre av pasientene skal situasjonen være alvorlig.

Sjampinjong og hvit fluesopp

LIKE: Avdelingsoverlege Dag Jacobsen ved Oslo universitetssykehus opplyser at flere av dem som har blitt forgiftet har forvekslet hvit fluesopp (til høyre) og sjampinjong (til venstre). FOTO: NRK/COLOURBOX

Foto: NRK/Colourbox

Ifølge Oppland Arbeiderblad kommer alle de fem fra samme miljø og har asiatisk opprinnelse. Man skal raskt ha fått avklart at de hadde spist hvit fluesopp og pasientene fikk motgift. Tre av pasientene er sendt videre til Oslo universitetssykehus på Ullevål. En person er utskrevet og en tas fortsatt hånd om på Gjøvik.

– Pasientenes sendes til Ullevål når vi aner fare for alvorlige komplikasjoner som for eksempel kan kreve organtransplantasjon, sier avdelingsoverlege Even Reinertsen til Oppland Arbeiderblad.

Han opplyser at det er for tidlig å si noe om hvordan det vil gå med de fem personene.

Forveksler hvit fluesopp med sjampinjong

Oslo universitetssykehus har de siste dagene opplevd stor pågang fra pasienter som er soppforgiftet. Lørdag lå det fem pasienter til behandling for slik forgiftning der.

SLÅR ALARM: Avdelingsoverlege Dag Jacobsen ved Oslo Universitetssykehus slår alarm om soppforgiftnin

SLÅR ALARM: Avdelingsoverlege Dag Jacobsen ved Oslo Universitetssykehus slår alarm om soppforgiftning. FOTO: ODD IVERSEN / NRK

Foto: Odd Iversen / NRK

I tillegg lå det en pasient på Gjøvik og ytterligere en ved sykehuset Midt-Norge.

– I løpet av kort tid har vi fått inn ualminnelig mange forgiftninger med hvit fluesopp. Det er blant de aller alvorligste soppforgiftningene man kan ha, sa avdelingsoverlege Dag Jacobsen ved Oslo universitetssykehus til NRK lørdag.

Han er leder for akuttmedisinsk avdeling og medisinsk intensivavdeling, og er en av landets fremste eksperter på forgiftningsmedisin. Jacobsen tok selv kontakt med NRK, for å forhindre at flere blir forgiftet.

Mange forveksler hvit fluesopp med sjampinjong, ifølge Jacobsen. Han sier det er fluesopp pasientene som er innlagt nå mest sannsynlig har fått i seg.

– Soppforgifting er svært alvorlig fordi det kan føre til svikt i nyre og lever. Det er veldig farlig, og kan være dødelig. Det er viktig at alle som er ørlite i tvil om de har spist farlig sopp tar kontakt med nærmeste legevakt, sier han.

Flere fremmedspråklige blir soppforgiftet.

I sju tilfeller i år har Giftinformasjonen anbefalt sykehusinnleggelse av personer hvor det har vært mistanke om alvorlig soppforgiftning. Seks av disse pasientene hadde fremmedspråklig bakgrunn. Det er i tråd med trenden de siste årene. Folk fra minoritetsgrupper har vært overrepresentert når det gjelder alvorlige soppforgiftninger, ifølge Giftinformasjonen.

Giftinformasjonen har i år fått flere akutte henvendelser om sopp enn vanlig, og flere er blitt alvorlig syke etter å ha forvekslet giftig sopp med matsopp.

Mer enn 400 henvendelser om sopp har kommet inn til Giftinformasjonen så langt i år. Det er en økning på 15 prosent sammenlignet med gjennomsnittet for samme periode de siste ni årene.

– Vi synes det er en ganske stor økning, men det er jo en god soppsesong i år, sier seniorrådgiver Kristin Opdal Seljetun ved Giftinformasjonen i Helsedirektoratet til NTB.