NRK Meny
Normal

Kommuneoverlegen: – Fraråder felles barnepass

Ett barn er bekreftet smittet og ytterligere fire personer er mistenkt smittet med E.coli-bakterier i forbindelse med et utbrudd i en barnehage i Lillehammer.

Hagehaugen barnehage

STENGTE MANDAG: Den private Hagehaugen barnehage i Lillehammer ble mandag stengt etter et utbrudd med E.coli-smitte. FOTO: SILJE JOSTEN LIEN / NRK

Foto: Silje Josten Lien / NRK

Det opplyste kommuneoverlege Øystein Hveding i Lillehammer i en oppsummering klokka 1100 mandag. Tidligere i dag meldte NRK at den private Hagehaugen barnehage er besluttet stengt i 14 dager på grunn av E.coli-smitte.

Barnet som er bekreftet smittet skal ha hatt høy feber, halsvondt og vært slapt. Bakterien som er funnet er en spesiell variant av som heter entherohemogragisk E. coli type 0157. Denne bakterien kan i noen tilfeller gi kraftig diaré, hudblødninger og nyresykdom. Barnet skal nylig ha vært i utlandet, men det er foreløpig ikke påvist hvor smitten stammer fra.

– Vi har tre sjuke barn og to voksenpersoner i nærmiljøet i barnehagen. Derfor stengt barnehagen for å hindre videre smitte. Heldigvis har ingen vært dramatisk sjuke, så det ser ikke så alvorlig ut som vi kunne frykte, sier Hveding.

Smitter fra mat, drikke og dyr

Kommuneoverlegen fikk beskjed om bakteriefunnene fra Folkehelseinstituttet på fredag. Samme dag ble det klart at ytterligere to personer, ett barn og en voksenperson tilknyttet barnehagen, var innlagt på sykehus med kraftig diaré og slapphet.

Det er også klart at en ansatt, med nær tilknytning til et sykt barn, er smittet.

Lillehammer kommune har lagt ut informasjon om E.coli-utbruddet på sine nettsider. De skriver at bakterien i noen tilfeller kan gi kraftig diare, hudblødninger og nyresykdom. Bakterien smitter fra forurenset mat som kjøttprodukter, grønnsaker og upasteurisert melk. Den kan også smitte fra dyrs avføring.

Hagehaugen barnehage

MÅ TA BAKTERIEPRØVER: Ingen av de 35 barna i Hagehaugen barnehage i Lillehammer får returnere før det er bekreftet gjennom bakterieprøver at de er friske.

Foto: Silje Josten Lien / NRK

Kontakt lege

I tillegg til å stenge barnehagen helt i 14 dager, er det nå satt i gang flere tiltak for å stoppe sykdomsutbruddet.

Alle foreldre og ansatte bes om å kontakte fastlege dersom barn eller de selv skulle bli syke med feber, diaré og slapphet de neste 14 dagene.

Det samme gjelder andre med nærkontakt til Hagehaugen barnehage.

Fastleger i Lillehammer er også blitt informert om E.coli-sykdommen og vil gjøre nødvendige undersøkelser på egne pasienter, hvis de får mistanke om sykdomsutbrudd.

Alle barn i barnehagen må uavhengig av symptomer ta avføringsprøve for slik bakterieinfeksjon hos fastlege, og ingen barn skal tilbake i barnehagen før prøve har vist at de er friske.

Fraråder felles barnepass

Såkalte kontaktpunkter i barnehagen, som dørhåndtak, leker og lignende, ble søndag og mandag desinfisert.

Etter de to ukene som barnehagen skal være stengt, regnes den som smittefri. Fra smitte til sjukdomsutbrudd går det fra en dag til to uker.

– Ingen av barna skal komme tilbake uten at de er undersøkt og påvist friske, slik at barnehagen er et smittefritt miljø.

Det er ikke ønsket at foreldre arrangerer felles barnepass i perioden hvor barnehagen er stengt, sier Hveding.

– En gruppe personer hvor det er smitte bør ikke være sammen, det er derfor vi har stengt barnehagen.

Informasjonsmøte i kveld

Barnehagestyrer Kristin Aal forteller at foreldrene har utvist stor forståelse for situasjonen, men skjønner godt at den bekymrer foreldrene.

– Det er klart foreldrene blir bekymra, med tanke på allmenntilstanden til barna. Så langt det lar seg gjøre har vi tatt i bruk aktuelle virkemidler og med stenging av barnehagen håper vi smitterekka er brutt. Det har vært kontakt barn-barn og barn-voksen som bidratt til videre smitte, men hvor det opprinnelig kommer fra vet vi ikke og det henger over oss.

I kveld blir det foreldremøte om situasjonen i kommunestyresalen og Aal sier hun forventer at det vil vanke mange spørsmål, blant annet om det praktiske rundt at barnehagen er stengt.

Det eksisterer ikke alternative barnepass-løsninger, nettopp fordi det er frarådet å samle barna fra Hagehaugen før all smittefare er over.

Øystein Hveding

TIL FASTLEGE: Kommuneoverlege Øystein Hveding oppfordrer foreldre med barn i den aktuelle barnehagen om å oppsøke lege om barna får symptomer.

Foto: Silje Josten Lien / NRK