NRK Meny
Normal

Fem års fengsel for voldtekt

En mann fra Hedmarken er dømt til fem års fengsel for å ha voldtatt ei 15 år gammel jente mens hun var ute av stand til å gjøre motstand.

Hamar tinghus

Hedmarken tingrett har dømt en mann fra Hedmarken til fem års fengsel for voldtekt.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Mannen i 20-åra var tiltalt for å ha hatt samleie med ei 15 år gammel jente mens hun var i en slik tilstand at hun ikke kunne motsette seg det som skjedde. Det er da voldtekt. Det skjedde i januar i fjor.

Han var også tiltalt for å ha hatt samleie med ei 13 år gammel jente. Det skjedde i sommerferien 2012. Denne jenta hadde han også sex med flere ganger etter at hun fylte 14 år, men altså fortsatt var under den seksuelle lavalder.

Nå er han funnet skyldig og dømt for alt han var tiltalt for:

 • Voldtekt (såkalt sovevoldtekt)
 • Seksuell omgang med barn under 14 år
 • Seksuell omgang med barn under 16 år
 • Brudd på alkoholloven ved å ha kjøpt alkohol til en mindreårig.

Mannen må sone fem år i fengsel. Han er også dømt til å betale 150.000 kroner i erstatning til jenta han voldtok og 100.000 til den andre jenta.

Følte at hun måtte

Hedmarken tingrett legger til grunn at mannen måtte vite hvor gamle de to jentene var.

Han hevdet selv at han trodde den da 13 år gamle jenta var 16 år, men det trodde ikke retten på. Denne jenta forklarte i retten at hun følte hun måtte ha sex med mannen for at han skulle fortsette å ville være sammen med henne.

Retten legger til grunn at de hadde samleie minst seks ganger etter at hun hadde fylt 14 år.

Sovevoldtekt

Når det gjelder voldtekten av den 15 år gamle jenta, mener retten at det er bevist at hun var i en slik tilstand at hun var mer eller mindre bevisstløs, og at tiltalte visste det, men gjennomførte samleie med henne likevel.

Den 15 år gamle jenta og mannen kjente hverandre, men de hadde ikke noe lengre forhold.

Hedmarken tingrett påpeker at hun sliter med psykiske problemer etter det som skjedde.

Innrømmet ikke voldtekt

Mannen er ikke tidligere straffedømt.

I retten erkjente han skyld for punktene som gjaldt seksuell omgang med mindreårige og kjøp av alkohol til mindreårige, men voldtekten nektet han for.

Minstestraffen for voldtekt og seksuell omgang med barn under 14 år er tre års fengsel. Men etter en lovendring i 2010 er det sagt at normalt straffenivå for voldtekt ikke bør være under fire år.

Hedmarken tingrett har ikke funnet vesentlige formildende eller skjerpende omstendigheter.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ung Dokkamann omkom i ulykke

  En 21 år gammel mann fra Dokka ble natt til søndag funnet død i Trondheim. Det melder OA. 21-åringen var student i Bergen, og på helgebesøk i Trondheim. Han ble funnet død i vannet ved Trondhjems sjøfartsmuseum. Politiet mener dødsfallet skyldes en ulykke.

 • Oppdatering om trailer av veien

  Trafikken kan passere i et felt, men det vil bli stengt en kort periode når berging kommer, etter at en trailer kjørte av veien på riksvei 3 ved Hanestad i morgentimene.

 • Trailer av veien

  På riksvei 3 ved Hanestad i Hedmark har en trailer kjørt av veien. Trafikken blir dirigert på stedet, opplyser Vegtrafikksentralen.