NRK Meny
Normal

Norge og Sverige med felles ulvepolitikk

Senterpartiet presser på for å få til et snarlig svensk-norsk samarbeid om grenseulv. De vil sikre at bygdefolket blir hørt.

Norsk-svensk ulvesamarbeid

i Senterparitet i Trygve Slagsvold Vedum, ordfører i Eidskog kommune Knut Gustav Woie, ordfører i Eda kommune, Johanna Söderberg, fylkesordfører i Hedmark, Arnfinn Nergård og leder i Värmland Centerpari, Daniel Bäckström møttes torsdag i Morokulien for å diskutere rovdyrpolitikk.

Foto: Vera Wold / NRK

– Den største utfordringen er at veldig mange av dem som bestemmer hvordan ulvepolitikken skal være sitter langt unna ulvesona.

Det sier nestleder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum. De ønsker å få fram de som blir berørt av ulvepolitikken på en enda bedre måte, slik at det kan bli lettere å ta ut ulv.

– Det skaper så mye konflikt når det sitter en i Stockholm eller i Oslo og definerer hvordan din virkelighet skal være når du bor her på riksgrensa.

Ulven kjenner ingen grenser

Enigheten var stor da de svenske og norske senterpartipolitikerne i dag møttes i Morokulien, midt i ulveland, til felles kamp.

Den skandinaviske ulvestammen, som hovedsaklig befinner seg i Sverige, kjenner ingen grenser. Derfor mener Trygve Slagsvold Vedum, at det nå er viktig å få til en felles bestandsregistrering og fordeling av grensulv så fort som mulig.

Etter dagens oppstartmøte blir det et nytt møte i Stockholm etter valget.

– EU er en utfordring

Lisensjakta på ulv i Sverige ble sterkt kritisiert av EU. Leder i Värmland Centerparti, Daniel Bäckstrøm, ser EU-medlemskapet som en utfordring.

– En ting er hvordan Sverige tvinges til å følge EU og deres juridiske diskusjoner som pågår nå. Og så er det sånn at ulveproblematikken og antall ulver øker kraftig i Sverige, sier Daniel Bäckstrøm.

Trygve Slagsvold Vedum sier det er tvingende nødvendig å få til en løsning sammen med Sverige. For grenseulvene er felles og de har ikke blitt regnet med før, sier han.

Grenseulven telles ikke

- Folk har nesten følt at de har blitt holdt for narr. For grenseulvene har ikke blitt regnet med verken i det norske eller svenske bestandsmålet, sier Slagsvold Vedum.

Målet til Senterpartiet og Slagsvold Vedum er at konfliktnivået skal ned og at man altså teller med grenseulvene.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Vogntog sperrer vegen i Gausdal

    Det er redusert fremkommelighet på fylkesveg 255 i Øvre Svatsum i Gausdal på grunn av et vogntog som sperrer vegen. Berging er bestilt

  • Innbrudd på folkehøgskole

    Det har vært innbrudd på Bjerkely folkehøgskole på Arneberg. Det er blant annet stjålet kontanter, PC og Iphone. Politiet har vært på skolen og gjort undersøkelser.

  • Lunner vil bli en del av Viken

    Formannsskapet i Lunner har med 6 mot 1 stemme vedtatt å søke om å bli en del av den nye Viken fylkeskommune. De to Senterparti-representantene var uenige og endte opp med at en av dem stemte mot å gå over til Viken.