NRK Meny
Normal

Norge og Sverige med felles ulvepolitikk

Senterpartiet presser på for å få til et snarlig svensk-norsk samarbeid om grenseulv. De vil sikre at bygdefolket blir hørt.

Norsk-svensk ulvesamarbeid

i Senterparitet i Trygve Slagsvold Vedum, ordfører i Eidskog kommune Knut Gustav Woie, ordfører i Eda kommune, Johanna Söderberg, fylkesordfører i Hedmark, Arnfinn Nergård og leder i Värmland Centerpari, Daniel Bäckström møttes torsdag i Morokulien for å diskutere rovdyrpolitikk.

Foto: Vera Wold / NRK

– Den største utfordringen er at veldig mange av dem som bestemmer hvordan ulvepolitikken skal være sitter langt unna ulvesona.

Det sier nestleder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum. De ønsker å få fram de som blir berørt av ulvepolitikken på en enda bedre måte, slik at det kan bli lettere å ta ut ulv.

– Det skaper så mye konflikt når det sitter en i Stockholm eller i Oslo og definerer hvordan din virkelighet skal være når du bor her på riksgrensa.

Ulven kjenner ingen grenser

Enigheten var stor da de svenske og norske senterpartipolitikerne i dag møttes i Morokulien, midt i ulveland, til felles kamp.

Den skandinaviske ulvestammen, som hovedsaklig befinner seg i Sverige, kjenner ingen grenser. Derfor mener Trygve Slagsvold Vedum, at det nå er viktig å få til en felles bestandsregistrering og fordeling av grensulv så fort som mulig.

Etter dagens oppstartmøte blir det et nytt møte i Stockholm etter valget.

– EU er en utfordring

Lisensjakta på ulv i Sverige ble sterkt kritisiert av EU. Leder i Värmland Centerparti, Daniel Bäckstrøm, ser EU-medlemskapet som en utfordring.

– En ting er hvordan Sverige tvinges til å følge EU og deres juridiske diskusjoner som pågår nå. Og så er det sånn at ulveproblematikken og antall ulver øker kraftig i Sverige, sier Daniel Bäckstrøm.

Trygve Slagsvold Vedum sier det er tvingende nødvendig å få til en løsning sammen med Sverige. For grenseulvene er felles og de har ikke blitt regnet med før, sier han.

Grenseulven telles ikke

- Folk har nesten følt at de har blitt holdt for narr. For grenseulvene har ikke blitt regnet med verken i det norske eller svenske bestandsmålet, sier Slagsvold Vedum.

Målet til Senterpartiet og Slagsvold Vedum er at konfliktnivået skal ned og at man altså teller med grenseulvene.