NRK Meny
Normal

Fakkeltog for bygdas store sønn

I dag klaffet alt og Kjetil Jansrud fikk en etterlengtet gullmedalje til odel og eie. På Vinstra var det i kveld duket for storstilt feiring av sambygdingen.

Feiring av Jansruds OL-gull

Bygdas store sønn ble feira med fakkeltog, flagg og jubelrop søndag kveld.

Foto: Sissel Berget

– Det var helt utrolig og uvirkelig, jeg satt med tårer i øynene, sier nabo og venn av familien Jansrud, Ingunn Myhre.

Med norske flagg, plakater og rop, markerte sambygdinger i Toksegrenda på Vinstra at Kjetil Jansrud vant gull søndag. Toget gikk opp til foreldrenes hus, som på daværende tidspunkt ikke var hjemme, men det satte ingen stopper for feiringa.

Stolte sambygdinger

Jan, Inger Helen og Guro Jansrud

Jan, Inger Helen og Guro Jansrud fikk sjampanje av naboene da de kom hjem søndag kveld.

Foto: Ingunn Myhre
Feiring av Jansruds gull

God stemning i Toksegrenda på Vinstra.

Foto: Sissel berget
Silje Jakobsen og Ingeborg Thomasdatter Lie

Silje Jakobsen og Ingeborg Thomasdatter Lie feiret OL-gullet.

Foto: Sissel Berget

– Vi kjenner alle at vi «har» en liten del av Kjetil, siden han har vokst opp her, sier en begeistret Myhre.

Hun var en av nærmere hundre frammøtte, som feiret med boller og brus.

– Han er en fantastisk løper, som har vanvittig feeling. Bare han holder seg skadefri, blir dette morsomt framover! Full gass! Sier Amund Rudi, Jansruds trener fra han var seks til han var 17 år gammel.

NRK møtte ham i alpinbakken søndag ettermiddag. Der var det god stemning.

– Han ser ut til å være i form og det er beundringsverdig hvor fort han er tilbake etter skade, veldig bra. Det er en tøff sport og du vet aldri hvordan det vil slå ut.

– Den største dagen

Amund Rudi

Amund Rudi trente Jansrud i 11 år.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Gamletreneren vet hva som bor i den tidligere eleven og er ikke overrasket over resultatene han nå leverer.

– Han er en utfordrer, tar aldri et svar for et svar og han vil alltid vite mer og gå videre på ting. Det var han allerede som seksåring, så han har bygget videre på det.

Ordfører Olav Røssum var en av flere som hadde møtt opp på Peer Gynt huset på Vinstra, for å feire og se dagens renn i reprise. Jubelen var ikke mindre da, nærmere et halvt døgn etterpå. Røssum delte også ut en sjekk på 10 000 kroner til Peer Gynt Alpinklubb, klubben hvor Jansrud startet det som med tiden skulle bli en imponerende karriere.

– Det er den største dagen i Nord-Fron kommunes idrettshistorie vi har opplevd i dag. Det viser at innsatsen i en liten klubb gir resultater, det kan gi de største resultatene man kan oppnå.

Hør NRKs kommentatorer nærmest eksplodere i studio under dagens renn:

– Nesten uforklarlig

Alt klaffet da Kjetil Jansrud kjørte inn til førsteplass og sin første olympiske gullmedalje i dag, foran Andrew Weibrecht fra USA og Jan Hudec fra Canada.

– Det har vært mye jobbing, spesielt det siste året. Følelsene kommer nok snikende etter hvert, men akkurat nå er det bare helt herlig, sa Kjetil Jansrud etter målgang.

Jansrud har slått lagkamerat Aksel Lund Svindal i alle de tre rennene i Sotsji. Først tok han bronse i utfor, deretter ble han fjerdemann i kombinasjonen, før han da tok gullet i super-G i dag.

– At alle de forskjellige faktorene klaffer samtidig i en super-G i OL ... det er nesten uforklarlig, sier Kjetil Jansrud til NRK.no.

Korsbåndet røk etter at han falt under Super-G-rennet i Schladming i Østerrike i fjor, ett år etter troner 28-åringen fra Vinstra øverst på pallen i Russland. Mange fryktet at karrieren skulle få seg en real knekk.

Se reportasje fra gullfeiringa på Vinstra:

Sambygdinger samla seg søndag kveld for å feire Kjetil Jansruds gull i Sotsji.

Reporter: Madeleine Cederström / Foto: Bjørn Opsahl