NRK Meny
Normal

Hva koster den store kjærligheten?

Kristin Lavransdatter elsker faren sin, men trosser ham når hun møter mannen i sitt liv. Skuespiller Anne Marie Ottersen kjenner seg igjen i skyldfølelsen.

Henrik Høie; Gunnhild Sundli

STERKE FØLELSER: Kristin (Gunnhild Sundli) og Erlend (Henrik Høie) i stormfullt forhold fra første øyeblikk

Foto: Inger-Mari Berg / NRK

De følelsene som Kristin har, som Undset skriver om, de finnes i dag også. Det er mange kvinner som føler at de gjør gale ting, ifølge Anne Marie Ottersen, som spiller rollen som den eldre Kristin i Kristinspelet i Sel. Hun tror Kristin på sine gamle dager følte hun hadde gjort mye urett, at hun hadde mye å sone.

Anne Marie Ottersen har selv barn og tenker ofte at hun kanskje har gjort feil valg som har gått utover dem.

– Jobben som skuespiller på teateret kan være nådeløs. Det gjør vondt å tenke på, det kan du ikke gjøre godt igjen, og ikke kan jeg sone heller. Men, gjort er gjort, sier Ottersen.

Jeg har selv følt på dårlig samvittighet for mine valg gjennom livet.

Anne Marie Ottersen, skuespiller (den eldre Kristin)
Anne Marie Ottersen

KJENNER SEG IGJEN: Anne Marie Ottersen identifiserer seg lett med Kristin

Foto: Inger-Mari Berg / NRK

Kristin Lavransdatter straffer både seg selv og Erlend fordi de har syndet. Selv om hun fikk mannen hun elsket, sliter hun resten av livet med dårlig samvittighet og stor skyldfølelse.

Hjelp meg å glemme gløden i hjertet mitt, ilden i kroppen min.

Kristin Lavransdatter ber til Gud

Viser hele livet

– Triologien Kransen, Husfrue og Korset er en fantastisk roman i utgangspunktet, med problemstillinger som er aktuelle også i vår tid. 700 år senere er arrangerte ekteskap fortsatt vanlig i enkelte miljø, sier Svein Gundersen, som er manusforfatter og regissør for årets utgave av Kristinspelet. Han synes det var en utfordring å lage en forestilling av tre bøker på nesten 1400 sider. Før 2011 omhandlet forestillingen Kristins liv frem til hun sa ja til Erlend.

– Det er viktig å ha med livet etter bryllupet også. Man lever ikke ustraffet. Vi må leve med de valgene vi tar, de får konsekvenser for resten av livet, fortsetter Gundersen.

Gunnhild Sundli

GUNNHILD SUNDLI BRUKER STEMMEN: Kristin Lavransdatter sliter med skam og skyldfølelse

Foto: Inger-Mari Berg / NRK

Den store kjærligheten

Gunnhild Sundli, mest kjent som folkemusiker og vokalist i Gåte, spiller Kristin for fjerde året på rad, og har møtt flere Erlender. – Alle er forskjellige, da blir jeg også forskjellig og det er bra, sier hun.
– Jeg kan absolutt kjenne meg igjen i de følelsene, det å bli veldig forelska og kanskje ikke gjøre det smarteste valget, sier Sundli. Hun er nå nybakt mor og bor på Høvringen med babyen mens Kristinspelet pågår.

Gunnhild selv er ikke religiøs eller opptatt av synd og straff. Hun sleit litt med å leite frem Kristins følelsesliv i rolletolkningen, men sier at alle har kjent på det med dårlig samvittighet.

– Kristin møter Erlend og blir stormforelska. Det skaper mange indre konflikter mellom hjertet og fornuften, mellom kjærligheten til Erlend og kjærligheten til faren og redselen for å synde. Hun har det ganske styrete inni hodet sitt, sier skuespiller Sundli.

Det var ikke riktig av Kristin å velge Erlend. De hadde hatt sex før ekteskapet, og det var en stor synd i forhold til datidens normer.

Henrik Høie (Erlend, Kristins store kjærlighet)
Henrik Høie

MIDDELALDEREN PIRRER MANGE: Henrik Høies Erlend føres bort.

Foto: Inger-Mari Berg / NRK

Henrik Høie, som spiller Erlend, tror middelalderen er en epoke som interesserer folk. Vi lever i en høyteknologisk tid og vi får kanskje en trang til å vende tilbake til det jordnære.

– Det rører noen strenger i oss. Menneskene har ikke forandra seg på flere tusen år, kun omgivelsene, sier Høie.

Høie er frilansskuespiller og opptatt av middelalderen. Siden 2008 har han vært prosjektleder og kunstnerisk leder for Oslo Middelalderfestival. Han røpet at ullhosene hans er lånt derfra, og sverdfekting har han erfaring med.

Hvis Kristin hadde valgt Simon ville det nok blitt et godt, harmonisk og litt kjedelig samliv. Hun valgte isteden den harde vegen. Erlend er jo en skurk.

Endre Skjåk (Simon Darre, den forsmådde forloveden)
Endre Skjåk (Simon Darre)

KRISTIN VALGTE FEIL MANN: Endre Skjåk spilte med både humor og sårhet som den forsmådde Simon Darre.

Foto: Inger-Mari Berg / NRK

Endre Skjåk har vært med i Kristinspelet i 12 år, de siste årene som Simon Darre, godguten som Kristins far vil hun skal gifte seg med.
Om Kristin hadde valgt Simon, tror Endre Skjåk at hun hadde fått et trygt, men litt kjedelig liv.


– Hun valgte den harde vegen med de oppturer og nedturer det førte med seg. Kristin streva hele livet i valget mellom sin egen overbevisning og troskapen til sin far og gud, men ho finn tross alt sin egen veg, sier Skjåk.

Det handler om æresbegreper i stor grad, om at sønner og døtre skal giftes inn bestemte familier

Viggo Didriksen, spiller Kristins far Lavrans
Kristins far Lavrans

LAVRANS MÅTTE GI ETTER: Viggo Didrikson spiller Kristins far

Foto: Inger-Mari Berg / NRK

Viggo Didriksen er en velkjent skuespiller i Nord-Gudbrandsdal og tolker rollen som Kristins far Lavrans andre året på rad.

– I dag ville jeg sagt at Kristin ikke burde la seg styre av faren. Hun måtte bære på skyldfølelsen og angeren hele livet som var innprentet av Lavrans, sier skuespilleren.
Kristins foreldre Lavrans og Ragnfrid levde også i et arrangert ekteskap, så det var ikke av hjertet de tok hverandre.
– Det er parallell til folk fra andre kulturer i moderne tid. Lavrans vil ha Simon Darre til svigersønn fordi han kommer fra en god familie, sier Viggo.


– Det er jo ikke lenge siden det var slik i Norge heller, det er jo fryktelig nært i tid at man gifta seg innad i bestemte slekter, tilføyer medspiller Endre Skjåk.

Behøver ikke lese bøkene først

Siden 2011 har spelet tatt for seg alle de tre bøkene til Sigrid Undset Kransen, Husfrue og Korset. Sel Teaterlag setter opp fem forestillinger i år, den siste lørdag 28. juni. Spelet ble flyttet fra august til juni, noe som fikk konsekvenser for lyset og de ulike scenene. Det nye manuset har gitt mer rom til samspillet mellom Erlend og Kristin.

Jeg syns det er veldig fint. Nå må jeg hemmat og lese bøkene på nytt.

Oddlaug Smidesang, publikummer fra Fåvang

Ann Kristin Hovdhaugen fra Nittedal likte også årets Kristinspel.
– Jeg syns det er høgaktuelt om valg man står ovenfor i livet. Og så er det så fint laga til, veldig fine omgivelser, sier Hovdhaugen

Se bilder fra Kristinspelet 2014

Teaterlaget beregner at vel 1200 personer har sett stykket når siste forestilling er slutt lørdag kveld.

– Det er så mange her som har gjort så mye for at dette skal bli bra; Scenografen, musikerne, danserne, alle de frivillige. Publikum blir overrasket, skremt og berørt av årets forestilling.

Reidun Aasgaard, leder i Sel teaterlag

Jørundgard

Sigrid Undsets Jørundgard eksisterte ikke i virkeligheten. Den ble bygget opp i 1994 som kulisser til Liv Ullmanns film om Kristin Lavransdatter Kransen. Gården består av 16 hus og stavkirke og eies i dag av Øystein Uhlen.

Vidar Olaussen har sørget for at tunet på Jørundgard har fått et nytt uttrykk, der statistene fungerer som scenearbeidere og lager sceneskift med enkle rekvisittendringer.

Se video

Kristinspelet 2014, 2. dags forestilling