NRK Meny
Normal

Farlig ryddearbeid etter stormen

Kraftige slag fra trær som står i spenn. Å rydde etter stormen Dagmars trefall kan i verste fall være livsfarlig.

På Dronnings Mauds Minde knekkte orkanen «Dagmar» et stort tre.

Ryddearbeidet er et trist syn, mener Halfdan Mæhlum. Illustrasjonsbilde

Foto: Jøte Toftaker

Mange skogeiere får det travelt de nærmeste ukene. Dagmar har gjort stor skade på skogen mange steder, og mange rydder etter vindfall nå.

– Store ødeleggelser

– Det er et trist syn. Ung produksjonsskog som burde hatt mange år fremfor seg, er i stor grad ødelagt, sier Halfdan Mæhlum, som befinner seg i Åsnes kommune.

Han jobber i Nygård og Mælum Skogkontor AS i Åsnes, og driver en liten skogeierforening. Han har allerede fire hogstmaskinlag ute i gang med rydding av vindfall, trær som brekker og faller under stormens enorme krefter.

– Vinden har gjort store ødeleggelser i områder som heller mot vest. Den har tatt godt tak, sier han.

LES OGSÅ: Mange fortsatt uten strøm

LES OGSÅ: Tre knuste bil

– Farlig

Mæhlum avtaler prioritering med skogsentreprenøren som utfører den praktiske jobben. Han mener det er en utfordring å prioritere hva som er mest fornuftig å starte med, og sier jobben ikke er ufarlig.

– Det er store krefter i sving og store trær som står i spenn. Når man skjærer av dette kan det gi livsfarlige slag. Andre ganger henger trærne oppe i andre trær. Da kan det være vanskelig å få dem ned og du må kanskje felle treet som det andre treet henger i, og da begynner det virkelig å bli risiko.

Inne i skogsmaskinen føler han seg trygg.

– Kjører du skogsmaskin, vet hva du driver med og ikke har noen høyspentgater i nærheten, så er det ikke farlig. Men å være ute og plukke vindfall selv, slik jeg vil gjøre etter hvert, er en risikosport.

LES OGSÅ: – Uakseptabel situasjon under Dagmar

Snøproblemer

Fra neste uke er det meldt snø. Mælum mener nettopp det vil gjøre tapene enda større, og jobben enda vanskeligere for entreprenøren.

– Jeg er glad i vinteren, men akkurat nå håper jeg snøen holder seg unna – så lenge som mulig.SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Forsinket dobbeltspor til Hamar?

  Bygging av dobbeltspor på Dovrebanen til Hamar kan bli utsatt. Det går fram av et dokument fra Bane Nor som Aftenposten har fått tilgang til. I dokumentet peker Bane Nor på at det ikke er realistisk med dobbeltspor til Hamar før i 2026. Dette er to år senere enn hva Stortinget har vedtatt i Nasjonal Transportplan.

  Togstreik
  Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK
 • Seks i samme bil bøtlagt

  Seks personer i samme bil ble søndag ettermiddag bøtlagt. Ingen av dem brukte bilbelte. Det skjedde da Utrykkningspolitiet stanset en bil på riksvei 4 på Dalsjordet i Gjøvik.

 • Gulliksen til Tyskland

  Elverum håndballs gode høyrekant Kevin Gulliksen går til tyske Minden. Det melder Østlendingen. Det betyr at det bare ble med en sesong for Gulliksen hos serieleder Elverum. I Minden blir han lagklamerat med en annen tidligere elverumspiller Magnus Gullerud.