NRK Meny
Normal

Farlig ryddearbeid etter stormen

Kraftige slag fra trær som står i spenn. Å rydde etter stormen Dagmars trefall kan i verste fall være livsfarlig.

På Dronnings Mauds Minde knekkte orkanen «Dagmar» et stort tre.

Ryddearbeidet er et trist syn, mener Halfdan Mæhlum. Illustrasjonsbilde

Foto: Jøte Toftaker

Mange skogeiere får det travelt de nærmeste ukene. Dagmar har gjort stor skade på skogen mange steder, og mange rydder etter vindfall nå.

– Store ødeleggelser

– Det er et trist syn. Ung produksjonsskog som burde hatt mange år fremfor seg, er i stor grad ødelagt, sier Halfdan Mæhlum, som befinner seg i Åsnes kommune.

Han jobber i Nygård og Mælum Skogkontor AS i Åsnes, og driver en liten skogeierforening. Han har allerede fire hogstmaskinlag ute i gang med rydding av vindfall, trær som brekker og faller under stormens enorme krefter.

– Vinden har gjort store ødeleggelser i områder som heller mot vest. Den har tatt godt tak, sier han.

LES OGSÅ: Mange fortsatt uten strøm

LES OGSÅ: Tre knuste bil

– Farlig

Mæhlum avtaler prioritering med skogsentreprenøren som utfører den praktiske jobben. Han mener det er en utfordring å prioritere hva som er mest fornuftig å starte med, og sier jobben ikke er ufarlig.

– Det er store krefter i sving og store trær som står i spenn. Når man skjærer av dette kan det gi livsfarlige slag. Andre ganger henger trærne oppe i andre trær. Da kan det være vanskelig å få dem ned og du må kanskje felle treet som det andre treet henger i, og da begynner det virkelig å bli risiko.

Inne i skogsmaskinen føler han seg trygg.

– Kjører du skogsmaskin, vet hva du driver med og ikke har noen høyspentgater i nærheten, så er det ikke farlig. Men å være ute og plukke vindfall selv, slik jeg vil gjøre etter hvert, er en risikosport.

LES OGSÅ: – Uakseptabel situasjon under Dagmar

Snøproblemer

Fra neste uke er det meldt snø. Mælum mener nettopp det vil gjøre tapene enda større, og jobben enda vanskeligere for entreprenøren.

– Jeg er glad i vinteren, men akkurat nå håper jeg snøen holder seg unna – så lenge som mulig.