NRK Meny
Normal

Farlig ryddearbeid etter stormen

Kraftige slag fra trær som står i spenn. Å rydde etter stormen Dagmars trefall kan i verste fall være livsfarlig.

På Dronnings Mauds Minde knekkte orkanen «Dagmar» et stort tre.

Ryddearbeidet er et trist syn, mener Halfdan Mæhlum. Illustrasjonsbilde

Foto: Jøte Toftaker

Mange skogeiere får det travelt de nærmeste ukene. Dagmar har gjort stor skade på skogen mange steder, og mange rydder etter vindfall nå.

– Store ødeleggelser

– Det er et trist syn. Ung produksjonsskog som burde hatt mange år fremfor seg, er i stor grad ødelagt, sier Halfdan Mæhlum, som befinner seg i Åsnes kommune.

Han jobber i Nygård og Mælum Skogkontor AS i Åsnes, og driver en liten skogeierforening. Han har allerede fire hogstmaskinlag ute i gang med rydding av vindfall, trær som brekker og faller under stormens enorme krefter.

– Vinden har gjort store ødeleggelser i områder som heller mot vest. Den har tatt godt tak, sier han.

LES OGSÅ: Mange fortsatt uten strøm

LES OGSÅ: Tre knuste bil

– Farlig

Mæhlum avtaler prioritering med skogsentreprenøren som utfører den praktiske jobben. Han mener det er en utfordring å prioritere hva som er mest fornuftig å starte med, og sier jobben ikke er ufarlig.

– Det er store krefter i sving og store trær som står i spenn. Når man skjærer av dette kan det gi livsfarlige slag. Andre ganger henger trærne oppe i andre trær. Da kan det være vanskelig å få dem ned og du må kanskje felle treet som det andre treet henger i, og da begynner det virkelig å bli risiko.

Inne i skogsmaskinen føler han seg trygg.

– Kjører du skogsmaskin, vet hva du driver med og ikke har noen høyspentgater i nærheten, så er det ikke farlig. Men å være ute og plukke vindfall selv, slik jeg vil gjøre etter hvert, er en risikosport.

LES OGSÅ: – Uakseptabel situasjon under Dagmar

Snøproblemer

Fra neste uke er det meldt snø. Mælum mener nettopp det vil gjøre tapene enda større, og jobben enda vanskeligere for entreprenøren.

– Jeg er glad i vinteren, men akkurat nå håper jeg snøen holder seg unna – så lenge som mulig.SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang