Hopp til innhold

Faridas mor: – Landsbyen skulle steine oss

OSLO TINGRETT (NRK): På skype fra Kabul forklarte Faridas mor retten i dag hvorfor hun og kjæresten flyktet fra hjemlandet. Utlendingsnemda tviler på historien.

Farida Khurami og moren, Noorya Muhsini.

I AFGHANISTAN: Noorya og Farida har bodd på Dokka i nesten fire år. I februar ble de sendt tilbake til Afghanistan.

Foto: privat

Rettssaken handler om ni år gamle Farida Khurami og moren Noorya Muhsini som kom til Norge i 2011. De fikk oppholdstillatelse blant annet fordi Noorya var en enslig kvinne med et barn. Men året etter kom også faren Hafiz Khorrami til Norge. Da startet problemene.

– Vi tenkte ikke at Norge kunne kaste oss ut da, sa Noorya til retten i Oslo tinghus i dag.

Men Utlendingsnemda mente det ikke lenger var grunnlag for opphold da faren kom etter. Det hele endte med at vedtaket om opphold ble opphevet, og at Farida, Noorya og Hafiz ble tvangsutsendt fra Dokka i midten av februar i år.

Bestefar sa jeg hadde krenket vårt navn og vår ære. Hele landsbyen bestemte at min mann og jeg skulle steines.

Noorya Muhsini, Faridas mor

– Jeg skulle giftes bort, men var ikke jomfru

Asylintervjuene som er gjort med både Noorya og Hafiz da de kom til Norge, har fått mye tid i retten i dag. Det er her noe av stridens kjerne ligger. Utlendingsnemda tror ikke på det Faridas foreldre forteller om hvorfor de flyktet fra Afghanistan.

– Etter en helhetsvurdering finner min klient asylhistoriene lite troverdige. Noorya er ikke lenger en enslig kvinne uten nettverk, og vilkårene for beskyttelse er ikke lenger tilstede, sa UNEs advokat Ola Johan Settem i retten.

Advokaten for Faridas familie, Anders Solberg trakk fram den vanskelige situasjonen paret opplevde i hjemlandet. Den ble utdypet av Noorya.

– Bestefaren min ville gifte meg bort til en eldre mann. Men jeg hadde hatt seksuell omgang med en annen mann. Det er straffbart og landsbyen ville steine oss. Derfor måtte vi rømme, sa Noorya.

Hun forklarte videre at situasjonen deres i Afghanistan i dag er tøff.

– Vi har det tøft. Vi er redde. Vi har ingen familie, venner eller sted å bo. Farida har mistet alt. Skolen og fremtiden. Jeg ber Staten om å gi henne skoletiden tilbake, sa Noorya til retten.

Støttegruppa i Faridarettssaken

STØTTEGRUPPE: Merethe Enerstvedt og flere andre fra støttegruppa til Farida følger rettssaken i Oslo.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

UNE tapte tilsvarende sak

I fjor ble den afghanske familien Hashemi tvangsutsendt fra Brønnøysund i Nordland til hjemlandet. Fredag ble vedtaket gjort ugyldig av Oslo tingrett . Dette har skapt håp for Faridas støttespillere. Flere av dem følger rettssaken i Oslo.

– Det er veldig positivt. Vi hadde høytlesning fra dommen i bilen innover. Saken minner veldig om Farida-saken, sier leder for støttegruppa, Merethe Enerstvedt.

Det er satt av tre dager til saken, og tirsdag skal ni år gamle Farida forklare seg via Skype.


<>

Flere saker fra Innlandet