Hopp til innhold

Farida vant fram i Høyesterett

Mye tyder på at Farida og foreldrene hennes kan komme tilbake til Dokka. Dommen fra Høyesterett betyr at saken skal behandles på nytt i Utlendingsnemnda.

Faridasaken i Høyesterett

VANT I ALLE RETTSINSTANSER: Høyesterett forkastet i dag enstemmig statens anke til Høyesterett.

Foto: NRK

Høyesterett forkastet i dag enstemmig statens anke til Høyesterett. Den afghanske jenta og foreldrene hennes har vunnet mot den norske staten både i tingretten og i lagmannsretten etter at de ble kastet ut av landet i februar 2015. Med dagens dom i Høyesterett har de vunnet i alle rettsinstanser.

Jubelscener på Dokka blant støttegruppa til Farida og barneskoleelever når de får beskjed om at anken forkastes i Høyesterett

Jubel på Dokka

På Dokka var gleden stor da avgjørelsen i Høyesterett ble kjent. Støttegruppa for Farida har helt siden utsendelsen kjempet for at hun og familien skulle få komme tilbake. Lærer Kari Odden Haugen har gitt Farida fjernundervisning og støttegruppa har samlet inn penger til familien.

– Nå må vi prøve og roe oss ned og tenke klart. Som du ser er det en enorm glede her akkurat nå, spenningen har vært stor i tre år og det hele har vært en stor sorg for våre elever, sier Faridas lærer, Kari Odden Haugen.

Hun sier at de har prøvd å lære elevene at i vårt land så kan man få prøve ut lovverket.

– De har sett at vi har vunnet i tingretten, lagmannsretten og nå i Høyesterett. Det de har lært aller mest er at rettferdighet vinner, sier Haugen.

Farida-saken, anken forkastet i Høyseterett

GLEDE: Støttegruppa for Farida kunne slippe gleden løs da avgjørelsen ble kjent fredag.

Foto: Ruth Barsten / NRK

– Ikke behov for asyl

Det er drøyt tre år siden 12 år gamle Farida og familien hennes ble hentet hjemme på Dokka. Utlendingsnemnda (UNE) mente ikke at behovet for asyl var reelt og etter snaut fire år i Norge ble familien sendt til Kabul. Der har de vært, mens støttegruppa til Farida har kjempet for familien i det norske rettssystemet.

UNEs direktør Ingunn-Sofie Aursnes har nettopp fått dommen, og sier de trenger tid for å studere den nærmere. Hun kommenterer dommen slik.

UNE-direktør Ingunn-Sofie Aursnes

UNEs direktør Ingunn-Sofie Aursnes har nettopp fått dommen, og sier de trenger tid for å studere den nærmere.

Foto: NRK

– Nå må UNE behandle saken på nytt og fatte et nytt vedtak som er i tråd med vurderingene fra Høyesterett. Om det nye vedtaket betyr at familien får komme tilbake til Norge eller ikke er høyst usikkert. Det kan vi ikke svare på før det nye vedtaket foreligger.

Kan få konsekvenser for andre

Utfallet av saken kan få konsekvenser for behandlingen av andre asylsøknader. Det er første gang spørsmålene denne saken reiser, tas opp i Høyesterett.

Staten ser på saken som så prinsipiell at de altså vil føre den for landets høyeste rettsinstans, og har vist til at retten har lagt seg på ulik praksis i ganske like saker.

Advokat Kari Sigurdsen, som innledet for staten i Høyesterett, sa i sitt innlegg at grunnlaget for innvilgelse av asyl for mor og datter forsvant da faren dukket opp i Norge, siden mor da ikke lenger var en enslig kvinne uten nettverk. Oppholdstillatelsen ble derfor tilbakekalt.