Hopp til innhold

Farida (9) kan få vurdert asylsaken på nytt

Enigheten i asylbarnsaken har gitt nytt håp for de utsendte barna i vårt område. Nå kan Farida og flere andre få saken sin prøvd på nytt.

Farida skrev brev til rektor.

SKREV BREV: «Jeg savner klassekamerater mine», skrev Farida i et brev til sin gamle skole på Dokka som NRK publiserte i mars. Nå kan hun være en av mange asylbarn som får vurdert saken sin på nytt.

Foto: Privat / Fotomontasje

De fire borgerlige partiene kom onsdag i land med en ny avtale for lengeværende asylbarn.

Den nye asylbarnavtalen innebærer at asylbarn som har vært mer enn fire år i Norge og som ble sendt ut mellom 1. juli 2014 og 18. mars i år skal få saken sin vurdert på nytt.

Stortingsrepresentant Kjetil Kjenseth fra Oppland Venstre mener dette kan gi nye muligheter for at ni år gamle Farida Khurami, som ble tvangsutsendt til Afghanistan i februar, kan få behandla saken sin på nytt.

Ketil Kjenseth

NY VURDERING: Stortingsrepresentant for Venstre, Ketil Kjenseth, sier at mange asylbarn nå kan få vurdert saken sin på nytt og mener at Faridas sak står sterkere nå enn tidligere.

Foto: Margret Helland/NRK

– Det er litt tidlig å si helt konkret hvordan dette går utover Farida, men saken hennes står mye sterkere med denne avtalen, enn den gjorde i ettermiddag, sier Venstres Ketil Kjenseth.

Farida var kun i Norge i tre og et halvt år, men Kjenseth hevder at det ikke er et absolutt krav om fire år.

Se Farida og foreldrene fortelle om sin nye livssituasjon i Afghanistan i videoen under.

Ni år gamle Farida er fortvilet over sin nye livssituasjon i Afghanistan etter at hun og foreldrene ble kastet ut av Norge i februar. Hun er blant asylbarna som kan tape på alle punkter i den politiske debatten. Ikke har hun bodd lenge nok i Norge, og ikke er det utrygt nok i Afghanistan. Hun vet selv hvor hun hører hjemme.

FORTVILET: Farida er fortvilet over sin nye livssituasjon i Afghanistan etter at hun og foreldrene ble kastet ut av Norge i februar.

Kan gjelde mange

Den nye avtalen kan etter det NRK erfarer gjelde anslagsvis 60 barn. Kjenseth sier det har vært viktig for Venstre å regne fra 1. juli.

– Vi ser at et økende antall barn ble sendt ut fra dette tidspunktet, sier Stortingsrepresentanten.

Asylbarnavtalen kan også få innvirkning på situasjonen til den nigerianske alenemoren Esther Esole Omoregie og barna Richy, Serena og Rihanna. De ble hentet av politiet i Hov i Land i slutten av september i fjor, etter å ha vært i Norge i over fire år. Støttegruppa håper på en løsning.

Hilde Flyødegård

HÅP: Hilde Flyødegård håper Esther og de tre barna hennes får komme tilbake til Norge.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

– Esther har det tøft. Hun sa på telefon at barna har det bra på skolen, men at livet i Nigeria er vanskelig. De er usikre og redde, sier Hilde Flyødegård i støttegruppa til familien.

Se støttegruppa fortelle om familien fra Nigeria i videoen under.

Ny asylbarnavtale kan ha innvirkning på mange