NRK Meny
Normal

Bortføringssaken: Faren møtte ikke i retten i dag

GLÅMDAL TINGRETT (NRK): Ifølge forsvarer John Christian Elden er mannen i Russland, sammen med jentene han tidligere var siktet for å ha bortført.

John Christian Elden - Glomdal tingrett

John Christian Elden forsvarer 44-åringen som er tiltalt for vold mot de to døtrene sine og frihetsberøvelse mot fosterfaren i forbindelse med at jentene ble tatt av maskerte menn da de gikk skolebussen i fjor sommer.

Foto: Stig Karlo Helstrøm

Den 44-årige faren som var siktet for å ha bortført døtrene sine på Austmarka i fjor, er nå tiltalt for vold og mishandling av barna sine.

I dag startet rettssaken mot ham, og der ble det lagt fram en legeerklæring datert i dag tirsdag fra Sotchi i Russland.

Forsvarer: – Tiltalte er i Russland

– Min klient bor i Russland for tiden. Han er innlagt på sykehus der, slik det kommer fram av legeerklæringen, sier mannens forsvarer, John Christian Elden.

Det var den 10. juni i fjor at de to søstrene som nå er åtte og ni år gamle, ble tatt av to maskerte menn da de gikk av skolebussen på Masterudvegen på Austmarka i Kongsvinger der de bodde i fosterhjem på den tiden. Siden har ikke norske myndigheter vært i kontakt med jentene.

44-åringen var siktet for bortføring av jentene, men han ble ikke tiltalt for dette. Tirsdag skulle han møte i retten tiltalt for vold og mishandling av de to døtrene, samt vold og mishandling av en yngre sønn fra sitt nåværende ekteskap.

I tillegg til familievold er mannen også tiltalt for å ha truet og fysisk holdt tilbake fosterfaren i forbindelse med at jentene ble tatt med av maskerte menn.

Fosterfaren kom for å hente jentene der de skulle gå av skolebussen og den biologiske faren skal ifølge tiltalen ha oppholdt fosterfaren med tvang i 20-30 minutter, mens to maskerte menn kjørte avgårde med jentene.

– For oss er det viktig at siktelsen om bortføring falt bort og at han ikke ble tiltalt for det. Nå bor de to jentene hjemme hos ham i Russland, sier Elden.

Det blir ikke lett etter jentene lenger. Det er den biologiske moren som har retten på jentene og det er hun som må kreve dem tilbake før noe blir gjort.

– Han ønsker å møte i retten

Ny tid for rettssaken er berammet til 21.-, 22.-, og 23. desember.

Tror du din klient vil møte opp i retten når saken settes opp på ny?

– Ja, det står ikke på viljen, men evnen. Det er helseproblemer som gjør at han ikke kan komme hit i dag, sier Elden.

Helge Eidsvaag som er aktor i saken sier at de fikk et varsel før helgen om at tiltalte ville komme med en legeerklæring i saken.

– Men det er først i dag at vi har fått den, sier Eidsvaag.

Han forventer at han vil møte i retten når saken igjen blir berammet.

– Dette er en alvorlig sak med en høy strafferamme og det er viktig at tiltalte forklarer seg for retten, sier Eidsvaag.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Lettere skadd i elgpåkjørsel

    Sjåføren er lettere skadd, etter kollisjon med elg på riksveg 15 mellom Lalm og Vågå. Nødetatene er på stedet. Elgen ble avlivet av Viltnemda.

  • Avhør etter krøkleutsetting

    Politiet har avhørt flere personer i forbindelse med at krøkle har blitt ulovlig satt ut i Storsjøen i Rendalen. Politiet har fått tips om navngitte personer, men ingen er mistenkt, skriver Østlendingen. Det var Fylkesmannen som politianmeldte saken.

  • Stjålet grusbil i grøfta

    En stjålet grusbil kjørte av vegen i Hunndalen like før klokka 03 i natt. Grusbilen ble stjålet fra et pukkverk. Sjåføren, det vil si tyven, stakk av og politiet leter etter vedkommende.