NRK Meny
Normal

Far nekter for overgrep mot sønn og kamerat

En overgrepstiltalt mann fra Hedmark nektet straffskyld på alle punkter da rettssaken mot ham startet i dag. Han er tiltalt for overgrep mot sønnen og hans kamerat.

Iris Storås, Helge Hartz, Øyvind Borg

RETTSSAK: Mandag startet rettssaken mot en mann tiltalt for overgrep mot sin sønn og en kamerat i Sør-Østerdal tingrett. Aktor i saken er statsadvokat Iris Storås og bistandsadvokater til guttene er Helge Hartz og Øyvind Borg.

Foto: Linda Vespsetad / NRK

– Han er tiltalt for overgrep mot barn under 10 år. Det er også tatt ut tiltale for gjentatt overgrep og voldtekt. Dette er en meget alvorlig sak det viser strafferammen som er på 21 års fengsel, sier statsadvokat Iris Storås.

Han er også tiltalt for å ha brutt besøksforbud. Han skal ha tatt kontakt med sønnen flere ganger i løpet av det siste året, til tross for at han hadde besøksforbud.

– Nekter

Jostein Løken

FORSVARER: Advokat Jostein Løken er den tiltales forsvarer.

Foto: Mette Finborud Børresen

Høsten 2013 fikk politiet melding om at to gutter skal ha blitt utsatt for seksuelle overgrep. Faren til en av guttene ble siktet i saken, og mandag startet rettssaken mot ham.

– Han stiller seg helt uforstående til tiltalen og benekter at han kan ha begått noe som helst av det som kommer fram av tiltalebeslutningen, sier mannens forsvarer Jostein Løken.

Ifølge tiltalen er overgrepene likestilt med samleie, og er begått på en særlig smertefull og krenkende måte. Han skal også fått guttene til å utføre seksuelle handlinger på hverandre.

– Belastende for sønnen

Overgrepene mot kameraten skal ha skjedd over en periode på noen måneder da han var 11 år. Overgrepene mot sønnen skal ha startet da han bare var åtte år og fortsatt til han var 12 år, fra 2009 til 2013.

Helge Hartz, Iris Storås

AKTOR: Statsadvokat Iris Storås er aktor i saken, og advokat Helge Hartz er sønnens bistandsadvokat.

Foto: Mette Finborud Børresen / NRK

– Det har vært en veldig belastende sak for min klient. Samtidig er det sånn at han ser veldig fram til saken kommer opp slik at man får belyst saken slik han mener den er, sier advokat Helge Hartz som er bistandsadvokat for sønnen.

De sentrale bevisene i saken er guttenes forklaring, og Hartz sier det også har vært en ekstra belastning at den tiltalte mener guttene lyver.

– Det er snakk om en ung gutt som hele tiden har stått ved sin forklaring og da han blir møtt med at han ikke blir trodd så er det klart at det er en ekstra belastning.

I retten etter to år

Det har tatt to år fra saken ble anmeldt til den havner i retten, men aktor Iris Storås sier det har vært en krevende sak å etterforske for politiet og at det er naturlig at det tar tid å få en slik sak opp for retten.

Ifølge advokat Løken har det vært en stor påkjenning for den tiltalte at det har tatt to år.

– Det har preget livet hans fra han mottok den anmeldelse. Denne saken er usigelig tragisk uansett hvilken tilnærming man har til det som tiltalen gjelder. Det er en tragisk situasjon når en far møter som tiltalt for å ha begått overgrep mot sin sønn.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang