NRK Meny
Normal

Får ikke starte smedlinje

Loven sier nei til smedlinje på Dovre. Det til tross for at et samla Storting i 2006 slo fast at dette er et verneverdig fag.

Navarsmed

Rektor ved håndverksskolen på Hjerleid på Dovre, Helle Hundevadt, er oppgitt over at privatskoleloven og lite samarbeidsvillige myndigheter setter en stopper for planene hennes om å starte Norges eneste smedlinje.

Foto: NRK

Håndverksskolen på Hjerleid på Dovre vil gjerne starte Norges eneste smedlinje. Men, privatskoleloven gjør det umulig.

- Dette er tullete. Stortinget skrev under på en erklæring med FN i 2006 om å ta vare på kulturarven vår. Det virker som ting er så viktig når man prater om det, men denne loven gjør det jo umulig i praksis å ta vare på noe som helst, sier rektor på Hjerleid, Helle Hundevadt.

Ingen kategori passer

Helle Hundevadt

Hundevadt mener dobbeltmoralen er stor når myndighetene sier de vil ta vare på kulturarven, men ikke gir skolen hennes disposisjon til å få starte smedlinje.

Foto: Torvild Sveen / NRK

Loven det er snakk om er den nye privatskoleloven som trådte i kraft 2007. Den sier at nye private utdanningstilbud enten må være religiøse, drive med alternativ pedagogikk, være retta mot toppidrettsutøvere eller funksjonshemmede.

- Det er jo ingen av disse kategoriene som faller naturlig, sier Hundevadt.

Skolen, som i dag driver Norges eneste treskjæringsutdanning, har nå sendt brev til Kunnskapsdepartementet der de ber om å få dispensasjon til å få starte smedlinje. Men, de har ikke fått svar enda.

Vi har ringt og purra. Vi får ikke svar og vi får heller ikke tak i noen

Rektor, Helle Hundevadt

- Horribelt

Denne saken har særlig engasjert andrekandidat for FrP Oppland, Hanne Blåfjelldal. Hun synes det hele er helt håpløst.

- Det er helt horribelt. Offentlige myndigheter sier at de ønsker seg en smedutdanning også klarer de ikke å gi et tilbud. Når man ser ildsjelene på Dovre som så gjerne vil få til dette må det bare ordne seg, sier Blåfjelldal.

Og rektor Helle Hundevadt har slett ikke mista trua. På tross av liten samarbeidsvilje fra myndighetene, er hun positiv. Alt annet mener hun er galskap.

- Jeg har trua på at våre folkevalgte skjønner at dette er noe de er nødt til å gjøre noe med. Jeg stoler igrunn på det.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Lillehammer vant

  I sluttspillet i hockey vant Lillehammer 3-5 borte over Sparta i den tredje kampen i semifinalen i kveld. Dermed leder Lillehammer 3-0 i kamper. Den første som vinner fire kamper, går videre til finalen.

  3. semifinale Sparta-Lillehammer
  Foto: Atle Svendsrud
 • Taket på klubbhus raste sammen

  Taket på klubbhuset til Næroset IL på Brufoss i Ringsaker har rast sammen, trolig på dagen i går. Den toetasjes bygningen som er satt opp på dugnad på 1970- og 80-tallet. – Jeg tror hele bygget blir totalskadd, sier Lennart Karlsen i Næroset IL.

  Taket på klubbhuset til Næroset IL rast sammen.
  Foto: Bjørn Ottar Torp
 • E6 åpen etter ulykke

  E6-Uthuskrysset ved Stange kl 1700: Vegen åpnet igjen etter et trafikkuhell. 3 biler innvolvert. En kjørt til legevakt for sjekk.