NRK Meny
Normal

Får høre og lære om Nynorsk

Barna i Kolbu barnehage på Østre Toten fikk i dag lære og høre om nynorsk. Noregs Mållag mener det gjør det lettere for barna når de starter på skolen.

Nynorsk i barnehagen

Marie, Martine og Tobias fra Kolbu barnehage på Østre Toten lærer om språk, dialekter og Nynorsk.

Foto: Lars Erik Skrefsrud/Nrk

Barnehagebarna lytter spente til eventyret om Knut som er livredd for tivoli. Lederen for Noregs Mållag Håvard B. Øvregård er på besøk og leser høyt fra boka Gabba Gabba Hey av Frode Grytten.

Målet med dagen er at barna skal tenke over hvordan vi prater og hvordan vi bruker språket.

Nynorsk i barnehagen

Leder for Noregs mållag Håvard B. Øvregård.

Foto: Lars Erik Skrefsrud/Nrk

– Vi ønsker at barnehagene skal være mer oppmerksomme sånn at alle ungene får høre nynorsk i barnehagen, sier leder for Noregs Mållag Håvard B. Øvregård.

Ny norsk

Barnehagebarna Marie, Martine og Tobias har sine synspunkt på hva nynorsk er.

– Det er ny norsk. Det er nytt at man prater norsk.

Noe barna trenger

Besøket er en del av barnehagekampenjen "Gjennom ord blir verda stor". Det leses høyt samtidig som de prater om språk, dialekter og Nynorsk. Øvregård mener at dette er noe barna trenger.

– Ja, for når de skal videre på skolen vil de få nynorsk som sidemål sånn som her. Hvis de har hørt Nynorsk i barnehagen blir det lettere for å lære nynorsk senere.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Trafikkulykke i Snertingdal

  Nødetatene er på veg til et trafikkuhell i Snertingdal. Det skal ha skjedd ved skytterhuset i Elvedalen. Det skal være en påkjørsel bakfra med personbil og lastebil.

 • Vil ha ranerne fengslet videre

  Politiet vil ha de to mennene som er siktet for grovt ran av Sparebanken 1 Østlandet i Rendalen, i varetekt til rettssaken kommer opp. Fengslingen går ut 29.11. Politiet frykter de to rumenerne skal unndra seg straffansvar og stikke fra landet.

  Banken på Otnes i Rendalen ranet
  Foto: Frode Meskau / NRK
 • Statskog kutter i tømmerhogst

  Statskog skal hogge mindre tømmer neste år. Årsaken er at deler av statsforetakets produktive skog er vernet eller vurderes for vern. Selskapet reduserer neste års hogst med 25 000 kubikkmeter, noe som tilsvarer lasten på 650 tømmerbiler.