NRK Meny
Normal

Får felle ulv likevel - jakt starter i morgen

Miljødirektoratet har skiftet mening, og sier ja til felling av ulv i Valdres. Dermed kan jakta begynne på ulven som skal ha drept minst 33 rein.

Tamrein tatt av ulv i Valdres
Foto: Åsmund Bakkene

Fredag ble det funnet nesten 30 dyr, og lørdag ble ytterligere fem reinsdyr funnet, i det som trolig er et av de største ulveangrepene i Oppland.

Ombestemte seg

– Vi har spurt Miljødirektoratet om muligheten til at vi kunne gi fellingstillatelse selv om dette er i romjula da det vanligvis er jaktforbud, sier Vebjørn Knarrum, fylkesmiljøvernsjef i Oppland.

– Det første svaret var at dette ikke var mulig, men etter hvert fikk vi kontrabeskjed fra direktoratet. Dermed kan jakta starte umiddelbart, sier han.

Fortvilelsen var stor hos reineierne da omfanget av dyretragedien etter hvert ble klar nå i helga. Statens naturoppsyn kunne også bekrefte at det store antallet døde rein var drept av ulv.

– Største angrep i nyere tid

– Vi var med gjetere fredag i området mellom Øystre Slidre og Gausdal, da fant vi flere skadde og døde rein. Bittmerker og skader viser at dyra er tatt av ulv, uttalte rådgiver i rovviltseksjonen i Statens naturoppsyn, Ole Knut Steinseth, til NRK tidligere.

– Så vidt jeg kjenner til er det første gang i nyere tid at så mange rein er tatt av ulv i Oppland, sier han.

– Starter i morgen tidlig

Leder i det kommunale jaktlaget, Rune Rogne Olsen, sier at de starter sporingen av ulven i morgen tidlig så snart det er praktisk mulig. Han regner med å starte med en håndfull personer, for deretter å øke til opptil 25 mann hvis det er behov for det.

Det er ganske gode sporingsforhold nå.

Rune Rogne Olsen, leder av det kommunale jaktlaget

– Det er ganske gode sporingsforhold nå, så jeg mener jakta ligger godt til rette, sier Olsen.

– Noen var fortsatt i live

Reineier Knut Ola Bakkene sier at det er vondt å finne igjen dyr som til og med fortsatt er i live og som lider.

– Det har gått i ett, natt og dag. Det er ikke akkurat slik vi hadde tenkt å feire jul.

Ulv som er på jakt har nok å ta av. Det er nesten 3000 reinsdyr i området.