NRK Meny
Normal

Fant udetonert bombe fra krigen

Veiarbeidere på riksvei 3 ved Åsta i Åmot kommune gravde plutselig fram en bombe fra 2. verdenskrig tirsdag formiddag.

Udetonert bombe funnet på Åsta i Åmot

BOMBE: Her er bomben som ble funnet ved Åsta i Åmot i Hedmark. Forsvaret skal nå undersøke den.

Foto: Forsvaret

Funnet førte til at strekningen fra Rena til Åsta umiddelbart ble stengt. Det ble ikke foretatt evakueringer, men det ble opprettet en sikkerhetssone rundt funnstedet.

– Det skal være snakk om en flydroppbombe fra 2. verdenskrig så det er en ganske stor sak på cirka 50 kilo. Den ble funnet i forbindelse med gravearbeid, sier operasjonsleder Jørn Akre i Innlandet politidistrikt til NRK.

– Bomba er tysk og ble høyst sansynlig brukt under kampene ved Åsta bru, sier oberstløytnant Aleksander Jankov i Hæren.

Han opplyser at den ble sluppet fra fly, uten at den ble detonert.

Jankov oppfordrer folk som finner slikt om ikke å røre det.

– Kan inneholde over 20 kg TNT

Etter at bomba ble funnet i dag, ble vegen stengt en kort periode. Etterhvert fant man ut at bomben ikke utgjorde noen fare, og strekningen kunne åpnes igjen.

Åsta, Åmot

GRAVEARBEID: Bomben ble funnet i forbindelse med gravearbeid. Politiet har stengt av området slik at Forsvaret kan undersøke funnet.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

– Det er ikke fare for at bomben skal gå av. Vi er på stedet og har kontroll der til mannskaper fra Forsvaret kommer og eventuelt tilintetgjør bomben, sier Akre.

Bomben antas å være en tysk flybombe av typen SC 50, ifølge forsvaret. Eksperter fra Forsvarets Ammunisjon og EOD skole (FAES) skal undersøke bomben nærmere.

– Disse bombene kan inneholde fra 21 opp til 25 kg TNT, som er militær høyeksplosiv, sier orlogskaptein i Forsvarets operative hovedkvarter, Wiggo Korsvik.

FAES har i ettermiddag undersøkt bomben. Den vil bli flyttet på før den detoneres.

– I forbindelse med detoneringen vil både trafikken på Riksveg 3 bli omdirigert og de som bor i hus i området vil bli evakuert, sier Jankov.

Bombe funnet ved riksvei 3, Åsta, Åmot
Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK
Laster kart, vennligst vent...