NRK Meny
Normal

Fant 450 millioner år gammel blekksprut ved Mjøsa

KAPP (NRK): Mjøsstranda er et eldorado for å finne eldgamle fossiler fra en fjern fortid.

450 millioner år gammel blekksprut

GAMMEL: Dette er det 450 millioner år gamle huset til en blekksprut, funnet på Lierstranda ved Kapp.

Foto: Reidar Kjæstad / NRK

Over tretti personer har møtt opp på Lierstranda ved Kapp i Oppland for å jakte på fossiler onsdag kveld. Geologiformidler og leder for Hedmark geologiforening, Ole Nashoug, mener Mjøsområdet er perfekt for å lete etter fossiler.

Ole Nashoug

KUNNSKAP: Ole Nashoug forteller om fossiler til de mange som har møtt opp for å lete etter de gamle skattene.

Foto: Reidar Kjæstad / NRK

– Nå er det lav vannstand i Mjøsa og disse strandområdene er særlig kjent for forsteininger av levninger som levde her for millioner av år siden, sier han.

En av gjenstandene som ble funnet i løpet av skattejakten er en 450 millioner år gammel blekksprut. På denne tiden lå vi tretti grader sør for ekvator.

– Dette er en forsteining av selve kalkskallet, altså huset der blekkspruten bodde, sier Nashoug og viser frem en klump av stein.

Internasjonale fossiler

Nashoug forteller at fossilene på Lierstranda dateres tilbake til ordovicisk tid.

– Skandinavia var dekket av hav og det var et yrende dyreliv her. Takket være innsynkning i Mjøsområdet finner vi rester av en rekke bergarter og fossiler, ikke bare lokale, men også internasjonale, sier geologen som forklarer at mange av fossilene har beveget seg fra ekvator og opp.

Nashoug forklarer at siden Mjøsområdet sank ned i jordskorpa for 270 millioner år siden ble mye kalkstein og skifter bevart og derfor har vi denne rikdommen av fossiler i dag.

Sondre og William leter etter fossiler

SKATTEJAKT: Sondre og William leter etter fossiler på Lierstranda.

Foto: Reidar Kjæstad / NRK

Kunnskap om fortid og fremtid

Geologen forklarer at letingen etter fossiler handler om kunnskap om biologi.

– Altfor få nordmenn studerer geologi. Utgangspunktet kan kanskje være å ta seg en tur, lete etter stein og se historien som Mjøsområdet egentlig representerer, sier han.

Nashoug påpeker at det ikke er uten grunn at området er ett av sju studiefelt for oljegeologer i Europa.

– Mjøsområdet er av internasjonal kvalitet, sier han.

Nashoug forteller at fossilene kan gi oss perspektiv på livet.

– Det sier noe om grunnlaget for vår eksistens. De viser hva som har skjedd, hva vi har ansvar for og hva vi skal ta vare på, sier geologen som er glad for at så mange møtte opp for å lete etter de eldgamle restene av liv.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Kinesisk snøkunst til Beitostølen

    Neste veke kjem ei gruppe med kinesiske snøskulptørar til Beitostølen for å starte arbeidet med eit stort kunstverk i snø, melder OA. I alpinbakken har dei nå laga ein snøhaug på tusen kubikk som dei langreiste kunstnarane skal få boltre seg i. Kunstverket er ein del av avtala som Beitostølen resort har inngått med millionbyen Harbin i Kina.

  • Bil velta mellom Moelv og Brøttum

    Ein bil ligg på sida etter ei utforkøyring på fylkesveg 213 mellom Moelv og Brøttum, like ved Ulvenkrysset, skriv Ringsaker blad. Bilen har treft brøytekanten før han velta inn i vegbana. Politiet var på staden rundt klokka 17 i ettermiddag. Dei har så langt ikkje sett noko til føraren av bilen. Trafikken blir dirigert manuelt forbi staden.

  • Stort underslag for retten

    Tirsdag må en bonde fra Hedmark og en tidligere regnskapssjef i Gartnerhallen møte i retten, tiltalt for å ha underslått 49 millioner kroner fra frukt- og grøntprodusenten. Ifølge førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim er dette en av de mer alvorlige underslagssakene Økokrim har hatt, skriver NTB.