NRK Meny
Normal

Fant 4000 år gammel flintsigd

ØSTRE TOTEN (NRK): Da Espen Lundgjerdingen Mossevik var ute med metalldetektoren sin snublet han over et funn som overrasket både ham selv og fagfolk.

Flintsigd funnet på Toten

4000 ÅR GAMMELT: Flintsigden som ble funnet i Østre Toten er det første funnet av sitt slag på 35 år i Oppland.

Foto: Privat

– Jeg trodde først at det bare var en vanlig stein. Men det var noe rart med den, den hadde en litt rar form.

Espen Lundgjerdingen Mossavik var i dag tilbake på jordet der han for få dager siden gikk med metalldetektor for å lete etter gjenstander fra 2. verdenskrig.

Espen Lundgjerdingen Mossevik

METALLDETEKTOR: Espen Lundgjerdingen Mossavik var ute på jordet for å lete etter gjenstander fra andre verdenskrig, men endte opp med å finne en langt eldre gjenstand.

Foto: Privat

Steinen Espen fant, viste seg å være en mer enn 4000 år gammel sigd utforma av flintstein. Ifølge fylkesarkeologen er ikke tilsvarende funn gjort i Oppland på 35 år, og det er første gang en så gammel gjenstand er funnet i dette området.

Eldste kulturminnet som er funnet

På Balkehøgda på Toten har de dyrket jorda i flere tusen år. Likevel er dette et sjeldent funn. Den 4000 år gamle sigden er det eldste kulturminnet som noen gang er funnet i området.

– Det er uvanlig i dette området, og uvanlig i Innlandet for øvrig, sier fylkesarkeolog i Oppland, Irene Skauen Sandodden.

På landsbasis er det funnet 600, men bare 8 i Oppland. Espen synes det var veldig spesielt å komme over noe så gammelt.

– Jeg har nok ikke kommet over enda at jeg har funnet noe slikt på tur med metalldetektor, sier han.

Flintsigd funnet på Toten

KULTURHISTORISK: Flintsigden vil nå sendes inn til Kulturhistorisk museum i Oslo.

Foto: Jorun Vang / NRK

Historisk

Amund Forset er bonden på Hanastad gard, han synes dette er moro.

– Det sier noe om at jordbruket har lange tradisjoner, og at utviklinga har vært enorm.

Fra før er det funnet både stolpehus og kokegroper fra vikingtida på garden til Amund. Den eldste gjenstanden som er funnet i nabolaget er fra jernalderen, 500 år før Kristus.

Disse funnene gjør at man bekrefter et veldig tidlig jordbruk på Hanastad gard på Toten.

– Det viser at det har vært fast bosetting der, at de hadde en gård, en åker, og at de har levd og bodd der for mer en 4000 år siden, sier Skauen Sandodden.

Flintsigden blir nå sendt til Oslo og Kulturhistorisk museum, men Skauen Sandodden har et håp om at den vil returnere til Innlandet og Mjøsmuseet.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Mor og far feirer OL-gull

  Det ble gull i laghopp i PyeongChang i dag. Lillehammer gutten Robert Johansson var ankermann på det norske gullaget. Hjemme hos mor Helga og far Gorm Johansson på Vingnes i Lillehammer var det vill jubel.

  Gorm og Helga Johansson
  Foto: ALEXANDER NORDBY / NRK
 • Skyldig i forsettlig drap


  I ankesaken mot mannen som ble dømt for drapet på Egil Tostrup Bråten fra Våler (bildet), har juryen i Borgarting lagmannsrett kjent han skyldig i forsettlig drap og forsøk på grovt ran. Straffeutmålingen blir klar senere.

  Tostrup Bråten, åsted
  Foto: POLITIET/RUNA VICTORIA ENGEN / NRK
 • Lastebilvelt - Dovrebanen er stengt

  Ingen ble skadd da en lastebil veltet i Jernbanegata i Stange litt før klokka 10.00 i formiddag.Bane Nor melder at Dovrebanen er sperret mellom Stange og Tangen etter lastebilvelten. For biltrafikken er det lokal omkøring.