NRK Meny
Normal

Familien kan bli bedrageri-tiltalt

Det kan komme flere tiltaler i kjølvannet av den store bedragerisaken der en kvinne er tiltalt for å ha fått banker til å gi henne lån for 16,8 millioner kroner ved å forfalske dokumenter.

Tinghus i Elverum

Rettssaken mot den bedrageritiltalte kvinnen gikk i Sør-Østerdal tingrett i Elverum. Nå kan kvinnens samboer, datter og hennes eks-samboer bli tiltalt i forbindelse med saken.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Denne uken har en historisk stor bedragerisak, sett med Hedmark-øyne, gått i Sør-Østerdal tingrett.

En kvinne fra Hedmark, tidligere ansatt i Sparebanken Hedmark, er tiltalt for 67 tilfeller av grovt økonomisk bedrageri for 16,8 millioner kroner og to forsøk på det samme for 2,7 millioner kroner. Hun er også tiltalt for 37 tilfeller av dokumentforfalskning.

Fortsatt siktet

Da saken ble kjent i mars i år kom det også fram at kvinnens samboer og datter begge er siktet i saken, da for medvirkning til grovt bedrageri, også datterens ekssamboer er siktet i saken.

– Jeg kan bekrefte at de tre fortsatt er siktet for forskjellig type lovbrudd i

Richard Røed, Ole Drægni

Aktor Richard Røed i samtale med kvinnens forsvarer Ole Drægni.

Foto: Linda Vespestad / NRK

forbindelse med denne saken, sier politiadvokat og leder for økoteamet i Hedmark politidistrikt, Richard Røed.

Under rettssaken mot kvinnen i tingretten svarte kvinnen «Husker ikke» på de fleste punktene, erkjente straffskyld på to punkter og nektet straffskyld på noen få punkter som gjaldt lån gjort i navnet til datterens samboer.

Følte press fra datter

Kvinnen har gjennom de to dagene saken gikk begrunnet lånene med datterens store pengeforbruk, og den tiltalte følte et stort press fra datteren om å skaffe henne penger.

Og kvinnen forklarte at datteren blant annet truet med å ta livet sitt hvis ikke moren ordnet penger.

Tok opp lån i samboerens navn

Når det gjelder kvinnens samboer er svært mange av lånene tatt opp i hans navn. Bakgrunnen for dette er at kvinnen jobbet i bank og det stilles strengere krav når man skal gi lån til bankansatte enn andre personer.

– Siktelsen mot de tre består, og påtalemyndigheten vil i nær framtid ta stilling til påtalespørsmålet for hver av de andre impliserte.

Politiadvokat og leder for økoteamet i Hedmark politidistrikt, Richard Røed

Kvinnen var veldig klar på i retten at hun tok opp disse lånene uten hans samtykke. Noen ganger forfalsket hun lånepapirene ved å skrive under i samboerens navn, eller hun fikk ham til å skrive under.

– Jeg lurte ham. Han var snill og skrev under. Jeg sa bare at det var noen papirer som han måtte skrive under på, og det gjorde han, forklarte kvinnen.

Aktor hadde vanskelig for å forstå at samboeren ikke skjønte hva han skrev under på, og at han i løpet av de nesten seks årene bedrageriene foregikk ikke fikk med seg hva som skjedde.

Nektet for flere lån

Flere av lånene er tatt opp i navnet på datterens daværende samboer. Disse punktene i tiltalen nektet kvinnen straffskyld for og sa at hun ikke hadde hatt noe med disse lånene å gjøre.

Noe aktor også syntes var merkelig, siden de forfalskede papirene ble funnet hjemme hos kvinnen, samt at de er forfalsket på samme måte som hun gjorde det.

Hun forklarte dette med at datteren og hennes daværende samboer hadde full tilgang til tiltaltes hus og at de antagelig hadde sett hvordan hun hadde gjort det. Hun mente at de hadde lagt de forfalskede papirene der hun hadde sine for å gi henne skylden for også disse lånene.

Kan bli tiltalt

Nå kan kanskje altså kanskje kvinnens samboer, datter, samt datterens ekssamboer ende på tiltalebenken.

– Siktelsen mot de tre består, og påtalemyndigheten vil i nær framtid ta stilling til påtalespørsmålet for hver av de andre impliserte, sier Røed til NRK.

Saken ble avsluttet i går, og aktor ba om fire års fengsel for kvinnen, der et år gjøres betinget, mens kvinnens forsvarer ba om frifinnelse på de fleste punktene, og at hun ellers dømmes på mildes mulig måte for punktene hun har erkjent.