NRK Meny
Normal

– Endelig er vi sammen igjen

Gleden var stor da familien Holst i Kongsvinger ble gjenforent denne uken – etter å ha vært splittet i over fem måneder.

Familien Holst

FAMILIELYKKE: Den gode stemningen er endelig tilbake hos familien Holst i Kongsvinger, etter at mamma Hayley kom til Norge etter å ha vært borte i over fem måneder.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

En leken latter runger, og brede smil fyller rommet, hjemme hos familien Holst i Kongsvinger.

Daniel på 14 og Naomi på 17 år har endelig fått mamma og lillesøster hjem igjen – etter at de to har vært borte i fem måneder.

– Det er helt fantastisk. Det føles godt å ha tilbake mamma og lillesøsteren vår. Det er liksom liv i huset igjen, sier Naomi til NRK.

Lillebror Daniel istemmer:

– Huset vårt er ikke et ordentlig hjem uten at hele familien er her.

Familien Holst

MAMMAKJÆRLIGHET: Naomi på 17 og Daniel på 14 år viser med all tydelighet at savnet etter mamma har vært stort, og at gleden ved å få se henne igjen er enda større.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Fikk avslag på søknad

Årsaken til at mamma Hayley Holst har vært borte fra familien, er at hun fikk avslag på sin søknad om arbeids- og oppholdstillatelse. Hun måtte derfor sendes ut av landet.

Begrunnelsen til UDI var at hun ikke tjente godt nok som pastor i den lille pinsemenigheten Filadelfia i Kongsvinger, hun hadde dessuten bare bachelorgrad i teologi. I Norge kreves det mastergrad for å være religiøs leder.

Norges Kristne Råd var sterkt kritiske til UDIs beslutning.

– Når en norsk menighet som ønsker en bestemt person som de mener har de nødvendige personlige og åndelige kvaliteter til å gjøre tjeneste, ikke får gjøre dette, er det i seg selv et stort problem, uttalte leder Dag Nygård til Vårt land.

Også blant folk flest var engasjementet stort, det ble etablert en Facebook-gruppe med navnet «Ja til gjenforening av Holst-familien».

– Tyngre enn tungt

Hayley Holst opplevde avskjeden som traumatisk.

– Jeg syntes det var tyngre enn tungt. Det var altfor mye for meg.

Familiegjenforening har imidlertid nå gjort at Hayley har fått komme hjem. Og hun sier det er en nesten surrealistisk følelse å være tilbake i familiens stue i Kongsvinger.

– Jeg sitter plutselig her hjemme, og det føles fortsatt uvirkelig for meg. Men jeg er veldig takknemlig, sier en rørt mor.

Even og Hayley Holst

GJENFORENING: Ekteparet Even og Hayley Holst har måttet være fra hverandre i over fem måneder, etter at Hayley fikk avslag på sin arbeids- og oppholdstillatelse. Nå kan de på ny kjenne på nærheten og samholdet.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Sammen i sommer

Hayles ektemann, Even Holst, har også kjent på tomrommet mens de to familiemedlemmene har vært borte. Og han gleder seg til at huset på ny skal bli fylt av ståk.

– Det er helt herlig. Fem og en halv måned er endelig over, det har føltes som flere år. Det skal bli godt å få litt bråk igjen. Naomi og Daniel var jo bare på rommene sine hele tiden, og jeg var litt på rommet og i stua, for det var ikke folk noe sted, sier faren i huset.

Familien skal feire gjenforeningen i Filadelfia-menigheten til helgen. Og i sommer skal de ha mye kvalitetstid sammen. Som 17-årige Naomi utbryter med liv i stemmen:

– Det skal bli masse familiegreier, og vi skal være sammen!

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Ingen pågrepet etter brann

    Politiet har fortsatt ikke pågrepet noen etter brannen ved rådhuset i Raufoss i går kveld. Det brant ved søppelkassene utenfor rådhuset og videobilder viser at en person bar paller til arnestedet.

  • Ønsker tips om brann

    Politiet ønsker tips fra publikum som har sett en mørkkledd person i forbindelse med en brann i Raufoss i kveld. Politiet tror brannen er påsatt etter funn av paller på en kasse over et kjøleaggregat, samt at det er sikret en video av hendelsen.

  • Brann i søppelkasse ved rådhus

    Det begynte å brenne i en søppelkasse utenfor rådhuset på Raufoss ved 21.30-tida. Brannen ble raskt slukket. Brannårsaken er ikke kjent, men politiet utelukker ikke at den kan være påsatt og gjør søk i området. Et vindu ble ødelagt i brannen.