NRK Meny
Normal

Faldbakken like pop som Nesbø

Knut Faldbakkens krimbøker om den lokale politimannen Jonfinn Valmann, selger like mye som Jo Nesbøs Harry Hole-bøker i Innlandets ledende bokhandel. - Helt spesielt, mener Gyldendal Norsk Forlag.

Knut Faldbakken

Hamar-forfatteren Knut Faldbakken er fornøyd med å selge like bra som Jo Nesbø i Hedmark og Oppland.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Det viser tall NRK har fått fra Gravdahls Bokhandel som har to butikker i Hamar og en i Lillehammer. I 2013 solgte de to forfatterne cirka 1.000 bøker hver i det bransjen selv omtaler som Innlandets ledende bokhandel.

Knut Faldbakken selv er glad for den posisjonen han har som krimforfatter i Innlandet.

Knut Faldbakken, 1.4.2914

Knut Faldbakken blar i manuset til den nye Valmann-boka og smiler.

Foto: Knut Sveen / NRK

– Det å få bekreftet at du selger like godt som salgs-maskina Jo Nesbø i Innlandet, er også en bekreftelse på at jeg med min form for krim, som er forskjellig fra Nesbøs form, også kan nå fram til et stort publikum.

– Det er godt å høre at jeg holder denne posisjonen i forhold til en mann med verdenssuksess å flyte på. For det har jo ikke jeg. Jeg er oversatt, men jeg har ikke hatt noe stort salg i utlandet, sier Faldbakken.

- Helt spesielt

Gyldendal Norsk Forlag følger nøye med på salgstallene. Vi snakker jo om business.

- Det er helt spesielt at Faldbakken selger like mye som Nesbø i Innlandet, sier informasjonsansvarlig Gro Bråten i Gyldendal.

– Det er helt fantastisk! Vi er lykkelig over det. Knut Faldbakken skriver utrolig bra og inkluderer hele lokalmiljøet i sine bøker. Så jeg skjønner godt at de som bor der, gjerne vil lese de bøkene.

Gyldendal Forlag er ikke overrasket over tallene.

– Det er vi ikke. Vi har veldig god kontakt med bokhandlerne, så det er ikke helt nytt, men vi har aldri hørt at han har solgt bedre enn Nesbø der da, men det er jo kjempehyggelig, sier informasjonsansvarlig Gro Bråten.

Ny Valmann kommer

Vi møter Knut Faldbakken hjemme hos ham på Ridabu i det fine vårværet 1.april.

Knut Faldbakkens bøker om politimannen Jonfinn Valmann selger like godt som Jo Nesbøs Harry Hole-bøker hos en av Innlandets ledende bokhandlere, Gravdahl Bokhandel i Hamar og Lillehammer.

Og det er ikke akkurat krim du tenker på når du står sammen med forfatteren i hagen hans med strålende utsikt til Mjøsa og omegn. Sola varmer vinterbleke ansikter. Ikke et vindpust. Den siste snøen forsvinner uten at du merker det.

Men det er i finværet på vårparten Knut skriver best.

Knut Faldbakken i retten

Knut faldbakken har fulgt flere rettssaker, blant annet Øygard-saken, for å få mer innsikt i rettsdramaet, og lover en rettssekvens i den nye boka.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Våren inspirerer derfor til å jobbe med manuset til ei ny Valmann-bok, den 10. om politimannen Jonfinn Valmann og hans nå gravide politikjæreste Anita. Hvordan utvikler parforholdet seg? Og hvordan Jonfinn å kombinere livet som småbarnsfar og etterforsker? Tar han full pappapermisjon? Publikum må vente på svarene til neste høst.

– Jeg vil jo ikke teppebombe leserne med Valmann, heller, humrer han, og legger til at det er litt deilig å slippe stresset med ny bok hvert år.