NRK Meny
Normal

Fakkeltog for tapt kamp

Hele 300 personer gikk i fakkeltog onsdag kveld i protest mot kutt i demensomsorgen i Åmot, men kommunen vil ikke endre vedtaket om å legge ned Desettunet.

Fakkeltog for Desettunet

Svært mange hadde funnet veien til Rena sentrum onsdag kveld. De liker ikke at kommunen legger ned et senter for demente for å spare penger. Først i toget gikk initiativtaker Solveig Snekkersveen.

Foto: Geir Røed / NRK

Før jul vedtok politikerne i Åmot kommune å legge ned Desettunet, et senter for demente. Dette har skapt et stort engasjement, og en storm av protester fra befolkningen og pårørende.

– Dårligere tilbud

Solveig Snekkersveen skjønner ikke at de svake må rammes når kommunen skal spare penger. Hun mener de eldre demente får et dårligere tilbud hvis de blir flyttet fra Deset til Ryslingmoen sykehjem.

– På Desettunet er alt på et plan, og de har en sansehage de kan gå ut til alene. Skal de flyttes ned på Ryslingmoen i tredje etasje tror jeg det blir problemer for de demente å komme seg ut. Det må være andre måter å få til et budsjett på, sier Snekkersveen.

Hun tok derfor initiativet til et fakkeltog på Rena, og hele 300 åmotinger var med og gikk onsdag kveld.

– Dette er kjempeflott. Det viser at bygdefolket bryr seg om Desettunet. Jeg er veldig imponert og takknemlig.

SE VIDEO FRA KULTURHUSET PÅ RENA:

Hele 300 personer gikk i fakkeltog onsdag kveld i protest mot kutt i demensomsorgen i Åmot.

Reporter Geir Røed. Fotograf Reidar Gregersen.

Vil ikke endre vedtak

I tillegg har nesten 1300 personer skrevet under på et opprop for å endre vedtaket om å legge ned Desettunet, men engasjementet til tross; kommunen vil ikke endre vedtaket.

– Det har ikke kommet nye alternativer for oss, og vi har ikke funnet penger til å drive også Desettunet. Vi måtte kutte 15 millioner kroner. Vi har hatt lange og gode prosesser, har vurdert fram og tilbake, og dette vedtaket blir stående, sier leder i Åmot Ap, Ann Evelyn Bergli.

Kommunen sparer fem millioner kroner i året ved å legge ned Desettunet.

Kjemper videre

Snekkersveen mener det er flere måter kommunen kan spare på.

– De må kunne finne penger et annet sted. Kommunen har mange ansatte, det må kunne kuttes noe der eller de kan innføre eiendomsskatt for alle.

– Både ordføreren og lederen av Arbeiderpartiet sier at vedtaket ikke blir endret. Hvorfor kjempe en tapt kamp?

– Vi viser at vi er imot nedleggelsen, og jeg mener at et vedtak kan man gjøre om. Politikerne må huske på at det er valg i høst, og da er de ferdige. Da blir det nytt styre, og da skal Desettunet opp igjen.

Fakkeltog på Rena

Sjøl om nedleggelsen skaper engasjement, så vil ikke kommunen endre vedtaket.

Foto: Geir Røed / NRK

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Vogntog fast på Fv 51 ved Randen

    Et vogntog står i bakkene opp fra Rv 15 mot Valdresflya. Et kjørefelt åpnet, vogntoget må legge på kjetting før det får kjøre videre.

  • Storhamar tapte mot Fredrikstad

    Storhamar hadde muligheten til å klatre tilbake på tabelltoppen i eliteserien med borteseier mot Fredrikstad, men tapte 24-28. Heidi Løke ble kampens toppscorer med sju fulltreffere, men det holdt altså ikke. Dermed blir Storhamar værende på annenplass i serien inn i VM-pausen, siden Vipers har bedre målforskjell.

  • Champions League-tap for Elverum

    Elverum tapte 25-35 mot danske Skjern i Champions League i håndball søndag kveld. Elverum ligger nå på 4. plass i sin gruppe med 8 poeng.