NRK Meny
Normal

Fakkelmannen friseres til nytt OL

Det kjente landemerket Fakkelmannen i Hafjell blir i disse dager fikset på. Figuren fra OL i 1994 har nemlig blitt «hårete», og må stusses til Ungdoms-OL starter.

Fakkelmannen med en Gondol i forgrunnen.

STUSSES: Fakkelmannen, som er svært godt synlig fra alpinanlegget i Hafjell, har fått hår på legger og brystkasse siden fødselen til OL i 1994. Nå skal dette fjernes til Ungdoms-OL som starter 12. februar.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Det ryddes småskog i den bratte dalsida vest i Øyer kommune.

Blant trær og stubber jobber flere solide skogsarbeidere fra Serbia og Kroatia. Ryddeoppdraget er bestilt av det lokale næringsrådet.

– Fakkelmannen er unik i forhold til alle andre steder. Vi som har vært på mange andre alpinsteder har ikke sett noe lignende.

Tin Milovanovic, skogsarbeider

OL-design fra 94

Nærbilde av Tin Milovanovic som står i skogsområdet inne i Fakkelmannen i Øyer.

UNIKT: – Fakkelmannen er landemerke her og er helt unik, sier skogsarbeider Tin Milovanovic, som i disse dager friserer hogstfeltet i lia på vestsida i Øyer.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Fra alpinbakken i Hafjell er den imponerende, og et landemerke mange har lagt merke til opp gjennom årene.

Figuren ble laget til OL i Lillehammer i 1994. Et av de meste kjente piktogrammene fra designprogrammet til lekene var mannen som bar OL-ilden.

Nå har Fakkelmannen preget bakkene i Øyer-lia i 23 år, men har fått vel mye hår på bryst og legger.

– Nå blir de borte de hårene på beina, så han ikke blir så bustete. Vi skal kanskje beholde litt hår på brystet så han skal virke litt mer robust, humrer Tin Milovanovic, en av skogsarbeiderne i den bratte lia.

Grunnen til at mannen blir ny med frisering av legger og brystkasse nå, er at han skal være flott å se på når Ungdoms-OL på Lillehammer starter 12. februar.

Fakkelmannen i Øyer friseres til Ungdoms-OL

Bustete historie

Drevne skogsarbeidere kappet i 1993 presist ned over 1.000 kubikkmeter skog for å få til det særegne kunstverket som hele verden skulle se på TV-ene sine mens alpinister suste ned OL-løypene i Hafjell.

Men Fakkelmannen har vært i fare flere ganger.

I programmet «Norske attraksjoner» med Linda Eide i 2012 forsøkte hun å redde Fakkelmannen med en egenprodusert musikkvideo. (Se programmet og videoen nederst i saken.)

Skogeiere i området har nemlig flere ganger ønsket å hogge ned mer skog rundt Fakkelmannen for å tjene penger på skogen sin.

Det ville i så fall betydd takk og farvel til landemerket i Øyer.

Skogsarbeider løfter på visiret på hjemen, det damper fra ham.

FAKKELMANN-FRISERING: Stussingen og barberingen av Fakkelmannen i Øyer er i full gang med solide karer fra Serbia og Kroatia.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Langsiktig avtale

Men da det røynet på som verst våknet bygdefolket, kommunen og ikke minst hyttefolket. Og Fakkelmannen står der fortsatt.

Og når Ungdoms-OL går av stabelen 12.–21. februar vil det altså igjen være en klar og hvit Fakkelmann midt i glaninga hvis du løfter blikket fra alpinbakken og kikker vestover.

Utrolig viktig for bygda vår, sier Øyers ordfører, Brit Kramprud Lundgård.

– Fakkelmannen er et av de viktigste symbolene etter OL i 94 og noe vi bruker aktivt i markedsføringa av både bygda vår og Hafjell, i tillegg til turismen og reiselivet i Gudbrandsdalen.

– Blir Fakkelmannen stående eller er det fare for at den blir borte?

– Den blir stående! Kommunen jobber langsiktig mot grunneierne for å bevare dette store kunstverket. Jeg tror vi får til en langsiktig avtale med grunneierne og løser dette en gang for alle, sier ordføreren i Øyer.

Linda Eide får med seg heile Øyer i eit desperat forsøk på å redda Fakkelmannen. OL symbolet frå 1994 som vart vist verda rundt, er nemleg truga av skogshogst, og ein hjelpe-kassett er siste utveg for å redda attraksjonen. Noregs mest siterte mann dukkar også opp i programmet, utelukkande fordi det er samfunnsvitenskapleg relevant. (3:8)