Johnny Mellemberg

OMSTRIDT: Her får Johnny Mellemberg såkalt «atlaskorrigering» i Newport i England. Behandlinga utføres av kiropraktor Iain Smith.

Foto: Privat

Fagfolk kritiske til Johnnys nakkebehandling

Behandling i utlandet tok vekk nakkesmerter Johnny Mellemberg har hatt i 19 år. Da han sto fram med sin historie, kokte det over i sosiale medier.

– Telefonen har ikke stått stille. Folk sier de er glad jeg har fortalt om erfaringene mine, og hvordan jeg ble frisk etter alle årene med sterke nakkesmerter, sier Johnny Mellemberg.

I helga fortalte NRK om 57-åringens nakkeskader som kom etter en arbeidsulykke for 19 år siden. Smertene i nakken tiltok, men han følte ikke at noe hjalp. I januar tok han derfor kontakt med et firma i Stavanger som formidler helsehjelp i utlandet.

Han reiste til England og en kiropraktor i Newport utførte en behandling de kaller «Atlas Orthogonal terapi». Det innebærer at ryggens øverste ledd i nakken, atlas, justeres. Totalt har behandlingen kostet Mellemberg rundt 80.000 kroner.

Johnny Mellemberg

SMERTER I 19 ÅR: Johnny Mellemberg fikk en nakkeskade etter en arbeidsulykke i 1998. I ettertid har han slitt med sterke hode- og nakkesmerter.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Det har gitt meg livet tilbake. Jeg har ikke lenger smerter og sover endelig om natta.

Johnny Mellembergs historie har ført til et voldsomt engasjement. Så langt har nærmere 280.000 lest reportasjen om han og rundt 2700 lesere har delt den.

– Behandlingen må være kunnskapsbasert

I Norge finnes ikke behandlingen han fikk utført i England. Kiropraktorer og fysioterapeuter her til lands er skeptiske.

Fred Hatlebrekke, forbundsleder Norsk fysioterapiforbund

ETTERSPØR DOKUMENTASJON: Norsk Fysioterapeutforbund stiller seg kritiske til behandlingen i Newport.

Foto: Håvard Sæbø, Norsk fysioterapiforbund

– Det er jo interessant at Mellemberg har blitt bedre og det er flott for han. Men det er ikke dermed sagt at den type behandling skal hjelpe på de fleste andre nakkeplager, sier forbundsleder i Norsk Fysioterapeutforbund, Fred Hatlebrekke.

Han sier fysioterapeuter er opptatt av at all behandling skal være kunnskapsbasert.

– Det betyr at behandlingen må være etterprøvbar i forhold til den nakkeplagen som en pasient har. Det er viktig at samme behandling skal virke på en annen pasient med samme diagnose, sier Hatlebrekke.

Han får støtte av Norsk kiropraktorforening.

– Det finnes dokumentasjon for at manuell behandling utført av kiropraktor har effekt på ulike typer nakkeplager og hodepine. Svært lite, om noe, tyder på at denne effekten kommer av en «korrigering» av atlas. Vi ser ikke bort ifra at noen kan føle seg bedre etter behandling med en slik maskin, men hittil finnes det ikke vitenskapelig dokumentasjon som tilsier at dette skal virke bedre enn behandlingen du får av en kiropraktor i Norge, sier informasjonsansvarlig Joachim Tansemb Andersen.

Han understreker at det er synd at Mellemberg ikke føler han har fått tilstrekkelig hjelp av det norske helsevesenet.

Mesteparten av kvakksalverne bor i utlandet.

Henrik Vogt, lege

– Jeg ville ikke anbefalt pasienter denne behandlingen

Henrik Vogt

KRITISK: Lege Henrik Vogt er kritisk til behandling i utlandet som ikke er dokumentert.

Foto: Nicolai Bauer

Lege Henrik Vogt har lenge vært opptatt av spørsmål om medisinsk uforklarte symptomer, og hvordan de ses på og behandles innen skolemedisin og alternativ medisin. Han er også, på generelt grunnlag, skeptisk til behandlingstypen Mellemberg har fått i England.

– Dette dreier seg etter alt å dømme om alternativ-terapeuter som selger en vitenskaps-aktig historie om at store deler av befolkningens ulike problemer kan forklares med at de fleste går rundt med feil i en nakkevirvel. Det finnes så vidt jeg kan se ikke noen god fysiologisk begrunnelse eller forskning som tilsier at dette skal virke. Da tenker jeg hele opplegget er ganske grovt. Sett i lys av at øvre nakkeregion er et sensitivt område og behandlingen koster en del, ville jeg fraråde dette, sier Vogt.

Mange av de som har lest artikkelen har uttalt at de mener norsk helsevesen ikke fungerer, og at Norge henger etter utlandet når det gjelder forskning og behandlingsmetoder.

– Det at utlandet har «skjønt det» er et argument vi hører ganske ofte og som jeg er litt lei av. Det er et enkelt retorisk grep som spiller på nordmenns mindreverdighetskompleks, og som tar fokuset vekk fra spørsmålet om det faktisk er grunnlag for å tro på det. Det er et skyhøyt nivå på nakkekirurger her i landet, mesteparten av kvakksalverne bor i utlandet. Utfordringen for leger er at vi kan bidra til en forventning i folket om at alle problemer har enkle forklaringer og dermed en «quick fix». Dette er en forventning alternativ-terapeuter har lært å spille på, mener Vogt.

Skjermdump fra Facebook

MANGE REAKSJONER: Artikkelen om Johnny har engasjert svært mange.

Foto: Skjermdump fra Facebook

– Jeg blir trist og irritert

Mari-Ann Sæle driver firmaet Mellemberg benyttet seg av i England. Hun mener norske leger vet for lite om behandlingen i Newport.

– Jeg blir trist når jeg leser hvor irritert en lege, fysioterapeuter og kiropraktorer blir fordi noen får hjelp! At det finnes flinke behandlere med nyere og nyttig kunnskap i utlandet er ikke noe nytt. Vårt formål er kun å hjelpe mennesker som mener de ikke får tilfredsstillende behandling i Norge. Sykdommer og smerteproblemer stopper ikke ved landegrensene, sier Sæle.

Hun mener det er mange dedikerte og seriøse aktører utenfor Norges grenser.

– De vi samarbeider kan vise til strålende resultater over flere år. Sunn skepsis er alltid bra, men vi kan ikke undergrave alle av den grunn. Vi mener resultatene vi oppnår taler for seg selv.

Det er kiropraktor Iain Smith som utfører behandlingen i Newport. Han har et eget senter der som kombinerer funn fra en åpen MR-maskin med det han kaller Atlas Orthogonal terapi.

– Det vi gjør her i Newport er, så vidt jeg vet, ikke blitt gjort andre steder i Europa. Vi håper å etablere et videreutdanningsprogram og undervise i Europa. Jeg mener det hadde vært langt mer nyttig hvis Norge hadde egne Atlas Ortogonale klinikker. Det ser ut til at mange hos dere trenger slik hjelp, skriver Smith til NRK.

Silje Endresen Reme

SMERTEBEHANDLING: Silje Endresen Reme er psykolog og kliniker ved smerteavdelinga på Ullevål. Hun vet hvor mye det betyr for pasientene at de blir tatt på alvor.

Foto: Universitetet i Oslo

– Placebo er en sterk kraft

Også andre fagfolk har engasjert seg i behandlinga til Johnny. Silje Endresen Reme er psykolog og jobber ved avdeling for smertebehandling ved Ullevål sykehus. Hun vet mye om frustrasjonen hos pasienter som har gått lenge med smerte.

– Jeg kan ikke uttale meg om denne saken spesielt, men generelt ser vi at pasienter i slike situasjoner har behov for å bli tatt på alvor. Vi ønsker at dette skal skje i norsk helsevesen, men det er ikke alltid slik, sier Reme.

Hun forklarer også hvor sterk forventningseffekten kan være for pasienter. Hun viser blant annet til hendelsen for et par uker siden ved Posten der de ansatte fikk utslett og symptomer etter å ha vært i nærheten av det de trodde var et mistenkelig pulver Det viste seg å være mel.

– Det er klart at om du har en sterk tro på at noe skal virke, så kan det om ikke annet medvirke til at smerten blir redusert. Placebo produserer smertelindring og er en sterk kraft. Så om du drar til utlandet og virkelig har tro på at det vil hjelpe, kan det ha mye å si.

– Bildene juger ikke!

På Lillehammer har Johnny Mellemberg fått med seg noen av de kritiske røstene til behandlingen han har tatt. Han tror ikke det er placeboeffekten som har gjort ham smertefri.

– Dette er ikke placeboeffekt. Før- og etterbildene av nakken og ryggen min juger ikke. Den viser at jeg er blitt rett igjen, sier Johnny.

– Hva synes du om all kritikken av behandlinga du har fått i England?

– Jeg regna med det ble mye oppstyr, men jeg er bare glad jeg er frisk og ville gjort det samme igjen.

Johnny Mellemberg

VIL GJØRE DET IGJEN: Johnny Mellemberg ser hva kritikerne sier, men hører ikke på dem. Han vet bare at han har blitt frisk.

Foto: Lars Erik Skrefsrud