NRK Meny
Normal

Fagernes blir by

Fra 8. september blir Fagernes den 7. by i innlandet.

Fagernes sentrum
Foto: Rannveig Urdahl / NRK

 

Kommunestyret vedtok i torsdag kveld enstemmig at Fagernes skal få bystatus.

Rådmannen og ordføreren skal nå sammen planlegge markeringen 8. september, når Fagernes fyller 150 år.

Bedre profil utad

Næringsliv og politikere i Nord-Aurdal mener at bystatus vil gi flere fordeler til distriktet i form av bedre profilering utad. En rekke oppslagsverk skiller mellom byer og tettsteder, og gir dermed byer et fortrinn i presentasjonen.

Handelsstanden i Fagernes har engasjert seg sterkt i arbeidet med å få vedtatt bystatus.

God økonomi

Kommunestyremøtet på torsdag bar også preg av den gode stemningen under debatten om økonomien. Kommunen hadde et overskudd på 19 millioner kroner i fjor, og dette fører til at Nord-Aurdal ikke lenger er på lista over kommuner med dårlig økonomi.

De gode inntektene skyldes økte rammetilskudd, salg av kraft og økte skatteinntekter. Rådmannen fikk ros for at administrasjonen hadde et underforbruk på 2,4 millioner kroner i forhold til budsjettet i 2006.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Grøtsalget til værs

  Salget av grøt går rett til værs her i landet nå før jul. Det viser tallene fra TINE Meieriet Tretten, som kaller seg for Norges grøtfabrikk (bildet). Den 6. desember satte de produksjonsrekord på Tretten. Da produserte de for første gang over 100.000 kg grøt på en dag

  Verdens største grøtskje
  Foto: Olav Håland / TINE AS
 • Stadig færre gardsbruk

  Siden 1999 er to av fem gårdsbruk blitt lagt ned og 5 prosent av matjorda vår gått ut av drift, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Det har blant annet vært en klar nedgang i antall gårdsbruk langs svenskegrensa i Hedmark.

 • Senter konkurs

  Romanifolkets/taternes senter i Kongsvinger er konkurs. Senteret begjærte selv oppbud, forteller advokat Geir Langhelle, som er oppnevnt som bostyrer, til Glåmdalen. Gjelda er anslått til å være på omkring en halv million kroner, men dette er uavklart.