NRK Meny
Normal

Fagernes blir by

Fra 8. september blir Fagernes den 7. by i innlandet.

Fagernes sentrum
Foto: Rannveig Urdahl / NRK

 

Kommunestyret vedtok i torsdag kveld enstemmig at Fagernes skal få bystatus.

Rådmannen og ordføreren skal nå sammen planlegge markeringen 8. september, når Fagernes fyller 150 år.

Bedre profil utad

Næringsliv og politikere i Nord-Aurdal mener at bystatus vil gi flere fordeler til distriktet i form av bedre profilering utad. En rekke oppslagsverk skiller mellom byer og tettsteder, og gir dermed byer et fortrinn i presentasjonen.

Handelsstanden i Fagernes har engasjert seg sterkt i arbeidet med å få vedtatt bystatus.

God økonomi

Kommunestyremøtet på torsdag bar også preg av den gode stemningen under debatten om økonomien. Kommunen hadde et overskudd på 19 millioner kroner i fjor, og dette fører til at Nord-Aurdal ikke lenger er på lista over kommuner med dårlig økonomi.

De gode inntektene skyldes økte rammetilskudd, salg av kraft og økte skatteinntekter. Rådmannen fikk ros for at administrasjonen hadde et underforbruk på 2,4 millioner kroner i forhold til budsjettet i 2006.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ny Storhamar-seier

  Storhamars håndballkvinner slo Tertnes 26-23 og er fortsatt ubeseiret på tabelltoppen etter seks serierunder. Elise Skinnehaugen ble Storhamars toppscorer med åtte mål.

 • Sauebønder misfornøyde med sommel

  Bøndene er misfornøyde med at det ennå ikke er avklart hva de får i erstatning etter at en ulv drepte eller skadet 300 sauer i sommer. Kjetil Ulset i Gran beitelag sier at flere vurderer å slutte som sauebønder, hvis dette ikke snart blir avklart.

  Kjetil Ulset i Gran sauebeitelag
  Foto: NRK
 • Litauere kjøper hotell i Sør-Fron

  Det tidligere helsehotellet Pyntaberget i Sør-Fron er solgt til et litauisk selskap for 2,8 milllioner kroner, melder Gudbrandsdølen Dagningen. De nye eierne driver et stort reisebyrå i Litauen, og formidler fra før av mange turister til Norge.