NRK Meny
Normal

Færre unge dør i trafikken

Målrettede tiltak har gjort at traffikkdødsfallene for unge mennesker er halvert de siste seks årene. Trygg Trafikk advarer mot å bruke dette som en hvilepute.

Trafikkdag Åsnes vgs

KOLLISJON: Elevene fikk se to biler frontkollidere med påfølgende redningsaksjon.

Foto: NRK

Ved Solør videregående skole er russen i startfasen av feiringen. Torsdag fikk elevene lære mer om trafikksikkerhet for å holde ulykkesstatistikken nede under russetida.

Ungdom mellom 16 og 24 år utgjorde for seks år siden 33 prosent av de omkomne i trafikken. Men med mer fokus på trafikksikkerhet blant de unge og gratis sjekk av russebiler er tallet nå halvert.

– Det er brukt veldig mye tid og penger på å få ned ulykkene og de får det inn fra tidlig alder i skolen, sier Jan Erik Smørbøl i Statens vegvesen.

Ungdommene fikk i dag se en iscenesatt kollisjon med påfølgende redningsaksjon. De fikk også prøve hvordan det er å velte ved hjelp av en simulator.

– Ulykker kan jo skje hvem som helst, så det er lærerikt å være med på dette, sier Anna Martine Strand, som er russ i år.

– Må opprettholde tiltakene

Marianne Mittet Solbraa er leder i Trygg Trafikk i Hedmark. Til tross for at statistikken går i positiv retning, mener hun det er viktig å holde et stadig fokus på trafikkulykker blant ungdom.

Marianne Mittet Solbraa

OPPFORDRER: Marianne Mittet Solbraa mener foreldrene må være tilstede for russen under russefeiringa fremover.

Foto: Knut Røsrud / NRK

– Selv om ulykkene har gått ned, er det viktig at vi opprettholder alle tiltakene. Vi ser at de fungerer og derfor er det viktig med holdningskampanjer og at vi hele tiden møter ungdommen der de er.

– Still opp for russen

I russetida er det spesielt viktig å være aktsom. Mittet Solbraa oppfordrer alle foreldre til å følge nøye med på hva barna deres gjør i russetida.

– Vær tilgjengelige hele tiden og still opp for russen. Det er alt for mange ulykker og vi må gjøre det vi kan for å få statistikken enda mer ned. Vi må vise at vi bryr oss om denne fine ungdommen, oppfordrer hun.